Кадрите не стигат, бизнесът трябва да има думата при реформи в образованието

БСП предлага група за образование от представители на бизнеса към Общинския съвет и кмета в следващия мандат

БСП в Стара Загора предлага в следващия мандат на Общинския съвет да бъде създадена консултативна група за образование, в която да влязат представители на местния бизнес. Задачата й ще бъде да даде конкретни предложения за подобряването на учебни програми и разкриване на нови паралелки, които да отговарят на нуждите на бизнеса. „Икономиката се движи от кадрите, а не само от инфраструктурата“, обявиха още от БСП. Според експертите на партията фирмите в общината срещат реален проблем да си намерят хора, особено по технически специалности.

„Наясно сме, че правомощията на местната власт са ограничени. Групата на бизнеса, заедно с кмета и основните сили в Общинския съвет обаче, може да поиска много мотивирано от отговорното министерство промени в структурата на образованието да бъдат направени. Смятам, че Стара Загора може да бъде един от пилотните центрове за т.нар. система на дуално образование, която се обмисля в момента“, заяви Марияна Пенчева, директор на СОУ „Максим Горки” и  кандидат за общински съветник от БСП. Тя даде пример с Германия, където учениците учат и работят едновременно. „Имаме достатъчно качествено средно образование и много мотивиран бизнес, за да стартираме такъв проект. В следващия мандат общината трябва да запълни това голямо отсъствие на качествени промени в образованието”, допълни тя. 

Според социалистите грижата за образованието не е само ремонти на материалната база. „За съжаление в Стара Загора нерядко това се случва след инцидент или когато проблемът стане нетърпим. Доброто състояние на училищната база трябва да бъде ежедневен ангажимент на кметския екип. Но освен ремонтите и санирането още по-важно е учениците да имат перспектива за реализация, а не просто дипломи”, заявиха от Общинския съвет на БСП. Те поискаха и да бъде засилен контролът над работата на кмета в посока дали общината изпълнява задълженията си като санкционира родители, които не осигуряват присъствието на децата си в училищата. Социалистите поставиха и на дневен ред проблема за социални помощи, които трябва да бъдат изплащани само след редовно посещение в училище, като част от тях са в натура, насочена към стимулиране образованието, смятат от червената централа в Стара Загора.

На 15 септември БСП пожела на учениците, особено към тези, които за пръв път влизат в училище, да съхранят копнежа по знанието и интереса към образованието, защото само грамотните, във всички аспекти на тази дума, са знаещи, можещи и успешни. На учителите от червената партия благодариха, защото те са гръбнакът на българската държава, тъй като няма държава, ако няма образование и духовност.

„Родителите, които избраха да останат в България и Стара Загора, и направиха всичко по силите и възможностите си да изпратят децата си в училищата, и ги подкрепят в пътя им към знанието, са достойни за уважение“, заявиха още от БСП.