Драгомир Стойнев: ВМЗ пак е в задния двор, има риск да не изпълни поръчките си

Натрупаните задължения за енергия и вода вече са над 1 милион лева

„Има сериозен риск ВМЗ „Сопот” да не изпълни поетите поръчките в срок и отново да бъде дестабилизирано”.  Това заяви на пресконференция в Карлово зам.-председателят на БСП и депутат от левицата Драгомир Стойнев. По думите му ВМЗ пак е в задния двор на това управление, като много бързо са били забравени кризата от януари 2013 г. и фактът, че заводът храни целия регион. „Губим и позиции на стратегически външни пазар, и на специална продукция, докато се упражняваме как се управлява военен завод”, добави Стойнев. Той поясни, че технологичните процеси в момента са затормозени, има сериозно забавяне в разплащанията с доставчици и забавяне на самите доставки, което води до претоварване на работниците и опасно скъсяване на срокове. Това депутатът определи като причина в много случаи за опасно занемаряване на технологичната  дисциплина в предприятието.„Рисковете растат и защото след взривовете на площадка Иганово не бе направена и програма за компенсиране на загубените 3 месеца, през които не се работеше.  Към момента финансирането на дружеството е изцяло за сметка на авансови преводи по стари договори. Ако те не бъдат изпълнени в срок до края на годината, можем отново да очакваме нестабилност във ВМЗ Сопот”, предупреди Стойнев.По негова информация натрупаните задължения за енергия и вода вече са над 1 милион лева.

Стойнев посочи и друг притеснителен факт, а именно, че търсенето на нови поръчки е зациклило и новото ръководство не е осигурило нито един солиден дългосрочен договор. Той припомни, че старият екип е оставил договори за производство и доставка на специални изделия на обща стойност 212 млн. лв., което означава обезпеченост минимум за 2 г. напред. „Разбирам, че това дава спокойствие, но времето минава бързо. Причините за затормозеното производството във ВМЗ са изцяло кадрови. Управлението на предприятието е разклатено, не е ясно кой носи отговорност за оперативното ръководство”, категоричен е депутатът.

Драгомир Стойнев призова Министерство на икономиката да си влезе в ролята и да не си играе на кадрова политика. По думите му политическите назначения в стратегически отрасли и специални производства са високо рискови.  „450 нови работника бяха назначени във ВМЗ Сопот в периода 2013-2014 г. През 2014 г.  за първи път след 8 години загуби дружеството излезе на печалба. За периода 2013–2014 г. задълженията на дружеството са намалени с повече от 30 млн. лв”, припомни Стойнев.