Общинският съвет да спре да е придатък на изпълнителната власт искат от БСП

БСП застана срещу опита да се попречи на честността на изборния процес

„БСП застана срещу опита да се попречи на честността на изборния процес”. Това каза по повод провалените вчера консултации за състава на секционните избирателни комисии председателят на БСП в Стара Загора Валентина Бонева в ефира на ТВ Загора. Според нея случилото се по време на консултациите е същото, което се случва в Общински съвет-Стара Загора, чиято последна сесия бе днес.

„Факт е, че Общинският съвет е разнолик, но на практика, както и на консултациите между политическите сили за състав на СИК-ове, така и в неговата работата се вижда, че БСП е единствената различно мислеща сила. Това, за което ще работим е Общинският съвет да спре да бъде придатък на изпълнителната власт“, коментира Бонева. Според нея там е мястото, в което трябва да се задава политика, а кметът да я реализира. „Сега е обратното. И няма как да е иначе, щом голяма част от групите се контролират негласно от една политическа сила – ГЕРБ и основния опозиционен глас е на БСП. Концентрацията на власт е опасна”, допълни тя.

13 предложения е направила БСП по време на политически консултации в Общината. От там са категорични, че обявеното разпределение на участниците в комисии не е добро. На коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се предлагат по две позиции в 7-членни секционни комисии, а в големи секции на левицата се предоставя едно място. По думите на Бонева предложенията, които прави, са с оглед да няма упреци за нарушения в изборния процес.

„Трите акцента от програмата, заявени  през 2011 г. от ГЕРБ пред гражданите – за модерно образование, за интернет икономика, Стара Загора да стане  център на културен и исторически туризъм, не се реализираха в този мандат.  Общината изцяло насочи вниманието си  към усвояване на евросредства  в инфраструктурата и на практика се превърна в разпределител на средства и организатор на обществени поръчки”. Това каза още председателят на БСП Валентина Бонева, която ще е и водач на листата на местните социалисти. По нейните думи не се защитава интересът на старозагорци. „Все по-настойчиво се налага въпросът за качеството на ремонтите и примерите са много – проектът за кв. „Железник”, велоалеите, водният цикъл и др. „Имаме притеснения, че се нарушава общественият интерес и трябва да се засили контролът”, каза Бонева. Тревожен е фактът  и за избора на фирма за доставката на 50 нови дизелови соло автобуси. Във Варна и София – единичната цена на един автобус от същия клас и параметри е между 300 000 и 400 000 лв, докато в Стара Загора е 600 000. „Поради това групата на левицата в местния парламент ще сезира за съмнения за накърнен обществен интерес съответните органи, в т.ч. и Управляващия орган на ОПРР“, заяви Бонева.

 „БСП извървя нелек път, за да постигне работещо ляво обединение в Стара Загора и ще се яви в коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – ЗА СТАРА ЗАГОРА заедно с партия „Български социалдемократи”, Комунистическа партия на България, партия „Нова зора”, политическо движение „Социалдемократи” и партия „Обединена социалдемокрация”. Лявата политика подкрепят  и Българският антифашистки съюз и партията на Българските комунисти в Стара Загора”, сподели Бонева.