Д-р Стефан Шишков: Стара Загора да стане град, в който можем  да планираме бъдещето си

Местните данъци и такси не бива да се вдигат

„Моето желание е Стара Загора да стане град, в който всеки човек може да планира бъдещето си и аз ще работя затова”. Това каза д-р Стефан Шишков, кандидат за кмет от Коалиция „БСП лява България – за Стара Загора”, по време на дискусия на тема: „Икономически аспекти за развитието на община Стара Загора” организирана от Дискусионен клуб  за политика, икономика и култура, и БСП. По думите му в общината трябва да се развива икономиката така, че местните данъци и такси да не се вдигат, а напротив да се направи опит да се намалят. 
В дискусията взеха участие старозагорските депутати Драгомир Стойнев, ексминистър на икономиката и енергетиката и зам.-председатела на БСП, и Георги Гьоков, общински съветници, икономически анализатори и граждани.
Водачът на листата за общински съветници на Коалицията Валентина Бонева очерта икономическите приоритети за развитието на Общината и обяви, че основният е за  заетостта  и доходите на хората.
„Стара Загора е атрактивно място за инвестиции, заради стратегическото си място, Общината може да бъде институционален гарант за тях”, категоричен бе Енчо Енев. По думите му трябва да се познава местния бизнес и да му се помага.
Създаването на печеливши общински предприятия, в които мениджърите да се назначават с конкурс, и които да се състезават на пазарен принцип, препоръча Драгомир Стойнев. Той обяви, че подготвя законопроект за държавните и общински предприятия, които да бъдат пазарни играчи. В бордовете на държавните дружества например няма да могат да влизат депутати, министри и политически лидери. На същата основа трябва да се изграждат и общинските предприятия в транспорта, чистотатта, ремонтните дейности и др. Според Стойнев, когато през 2019 г. намалеят и спрат европейските пари, общините ще започнат да вдигат данъци и такси, за да събират финансов ресурс. Ако има създадени  общинските предприятия обаче печалбата ще остава в общината.
Дискутирана бе и темата за липса на подготвени кадри, както и за връзката между бизнеса и образованието.
„Социално-икономическото развитие на Старозагорска област се забавя и е с неблагоприятни тенденции”, предупреди депутатът Георги Гьоков.
Юристката Илка Петкова, кандидат за общински съветник, предложи изготвянето на Наредба за насърчаването на инвестициите в общината, която да помага за развитието на икономиката.