БСП в Стара Загора ще са против проекта на бюджета, внесен от кмета

Депутатите Драгомир Стойнев и Георги Гьоков подкрепиха мотивите на съветниците от левицата

„БСП лява България за Стара Загора“ няма да подкрепи  проекта на бюджет на общината, съобщи на пресконференция днес председателят на старозагорските социалисти Валентина Бонева.  Основанията за единната позиция на социалистите са неясно планираните приходи, ударното разпродаване на общинска собственост, отсъствие на политика към селата в община Стара Загора. Според левицата, бюджетът следва да поеме по-голяма част от таксата за издръжка на децата в детските ясли и градини, както е в съседните общини Чирпан, Гълъбово и Николаево.

 „Изцяло подкрепям  действията на съветниците на БСП. Бюджет 2016 не е насочен към решаване на реалните проблеми на общината”, категоричен бе народният представител от Старозагорски регион Драгомир Стойнев. Двамата с депутата Георги Гьоков подчертаха мотивите за неподкрепа на внесения проект на бюджет. Гьоков обобщи, че няма нищо по-логично от това БСП, като опозиция,  да не подкрепи бюджета. „Политиката, която се въвежда в община Стара Загора, противоречи на нашата програма”, заяви той.

 „В проекта на бюджета за 2016 г. управляващите залагат на консервативна финансова политика, на инфраструктура и отново на привличане на средства по европроекти, програми и фондове. Това е един от основните проблеми, че  общината отсъства  като активен субект за привличане на  инвеститори и за подобряване бизнес климата и средата в Стара Загора”, считат от левицата. По думите им липсва политика и в социалната сфера, образованието и здравеопазването.

Според  народните представители по-стряскащото е това, което предстои съвсем скоро да се случи с българите при влизането в сила на  промените в законите, свързани с доплащането на лекарствата и списъците с основния и допълнителния пакет медицински дейности.

„Едни български граждани  ще бъдат избрани – тези, които имат пари и могат да си доплащат, а другите ще бъдат отхвърлени – хората, които едва свързват двата края, но си плащат здравните осигуровки, т.е те са коректни към здравната система, но самата система ги отхвърля. Ще има определен списък, който лично министърът на здравеопазването ще определя с коя болница ще работи здравната каса и с коя няма да работи, а това още повече ще ограничи достъпа на граждани до системата”,  с тревога обясни Стойнев, участвал в консултациите между парламентарните групи за вот на недоверие на правителството. „Здравеопазването ще е геноцид за българските граждани, за това е и основна тема, предстои и следващ вот за политика вътрешен ред и сигурност”, допълни Драгомир Стойнев.