Атанас Пъдев: Настояваме главният прокурор да разследва дейността на кмета на Павел баня

Общинските съветници от БСП и ДПС искат разследването да обхване четирите мандата на кмета

“Общинските съветници от БСП и ДПС настояваме главният прокурор да разследва дейността на кмета на Павел баня Станимир Радевски за четирите мандата”. Това обяви на пресконференция общинският съветник от БСП и председател на бюджетната комисия в ОбС – Павел баня Атанас Пъдев. Той посочи едно от фрапантните нарушения на кмета – продажбата на имоти, публично-общинска собственост,  без решение на Общинския съвет. По думите му никой от общинските съветници не е получил информация за стойността на сделката, а за самата продажба се разбира, когато те са извикани за разпит от разследващите органи. Пъдев допълни, че с решение на ВАС въпросната продажба е обявена за нищожна. “Това изправя общината пред риск да заплати сериозни суми от минимум 400 000 лв. За това своеволие на кмета”, каза още социалистът. Той обяви, че за същата сделка на общината е съставен акт от НАП за над 100 000 лв.
Общинските съветници от БСП и ДПС настояват още и за подновяванията на прекратените поне седем производства за други нарушение срещу градоначалника. Във връзка с това Пъдев изрази съмнение, че кметът има чадър – полицейски или прокурорски, като се аргументира, че месеци след инцидент с участието на Радевски, при който загива човек, все още срещу него няма повдигнато обвинение.

“Обезпокоени сме от състоянието на общинските финанси. Не сме съгласни с проекта на бюджет, тъй като в него има много грешки и не е балансиран. Не сме съгласни и кметът на общината да си купува с класа за 35000 лв., тъй като служебната му кола е задържана в полицията”, категоричен бе Пъдев. Относно бюджета за миналата година, той обясни, че е представен отчет за изпълнението, в който също има нарушения. “Някой е харчел общински пари както му скимне. Така при записани разходи за водоснабдяване и канализация за външни услуги от 10 000 лв., в края на 2015 са платени 286 984”, посочи съветникът от БСП.
Пъдев разкритикува кмета и за отделяните пари за спорт и култура. “Не може за едно читалище общинската субсидията да е 500 лв., а частна фирма, собственост на общински съветник от групата на кмета, да получава 80 000 лв. За година. И така 10 години”, посочи Пъдев. В заключение той обясни, че предстои заседание на Общинския съвет, на което трябва да бъде приет бюджета на общината за 2016 г. – процес, който по думите му кметът саботира, като се представя документ без подпис и печат. “Вярвам, че след всички сигнали за злоупотреби, главният прокурор ще предприеме действия по примера със с. Галиче”, завърши Атанас Пъдев.