Георги Гьоков: Отбелязваме 138 години свобода с още по-голяма категоричност да не позволим подмяна на историята

Днешното поколение е длъжно да предава признателността на българския народ към подвига на героите, защитили с кръвта си Шипченския проход и свободата на България

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков изкачи 890-те стълби, които водят към Паметника на свободата, заедно с хилядите родолюбиви българи, дошли на Шипка. „Днес, когато България отбелязва 138 години Свобода, ние почитаме паметта на всички загинали с особено вълнение и с още по-голяма категоричност в настояването си да не позволим подмяна на историята”, заяви Гьоков при срещите си с хората на историческия планинския връх.

Според него днешното поколение е длъжно да предава признателността на българския народ към подвига на героите, защитили с кръвта си Шипченския проход и свободата на България,  увенчана от народа чрез величествения паметник. „Празнувайки свободата, изстрадана с 500-годишно робство, си припомняме драматичните исторически събития от въстанието на Константин и Фружин, през Априлското въстание, до подвига на българските опълченци и руските войни”, каза Гьоков. Той се поклони пред венеца на Българската социалистическа партия и положи цветя в криптата, където се съхраняват костите на загинали герои при отбраната на Шипка.