​БСП – Казанлък стартира подписка в защита на паметника на Георги Димитров край яз. Копринка

Демонтирането на паметника би било вандализъм

Клубът на жените-социалистки към БСП в Казанлък стартираха подписка в защита на паметника на Георги Димитров край язовир Копринка. „Подписката е отговор на безпрецедентното искане на Съюза на репресираните от комунизма в Казанлък и тяхното настояване за демонтиране паметника на Георги Димитров край яз. ‚Копринка“, заяви председателят на клуба на жените социалистки Стела Кехайова. Тя подчерта, че върховете в живота и дейността на Георги Димитров са достатъчно високи, за да остане в историята и да получи европейска и световна известност.

„Демонтирането на паметника би било вандализъм, не само защото е част от нашата история, но и защото български творци са вложили труда, енергията и ентусиазма си да съхранят народната памет“, коментираха дамите. „ На кого е необходимо да рушим, да отричаме всичко, което е един период от нашата българска история. Трябва ли да рушим всичко, само защото е свързано със социализма и на някой не му харесва?“, попитаха те. Дамите от БСП припомниха, че в целия свят се пазят паметници от минали епохи, както и такива на Георги Димитров. „Името на Димитров продължават да носят градове в България, Русия, Украйна и Сърбия. В Китай неговото име е патрон на училища. Голям централен булевард в Лион /Франция/ носи името на Димитров“, каза още те. Жените-социалистки подчертаха, че са запазени паметниците му в Москва, Санкт Петербург, Краснодар, Лайпциг, Берлин, Мюнхен, Глазгоу, Белград, Братислава, Будапеща и на други места. „На паметната плоча на Димитров във Виена пише: “в този дом през 1924-1926 г. живя Георги Димитров - велик син на българския народ“, сподели Стела Кехайова.

„Един народ, който иска да остане жив, трябва да съхрани народната памет, да запази историята си, такава каквато е била. Затова клубът на жените социалистки стартира подписката в защита на паметника на един от великите синове на българския народ Георги Димитров“, заяви още председателката на клуба на жените социалистки в Града на розите.

Всеки желаещ да се включи в подписката може да го направи от понеделник (07.03.2016 г.) в клуба на БСП в Казанлък на ул. „Чудомир“ №1.