Янаки Стоилов: ГЕРБ иска да отнеме на хората в малките населени места възможността да избират сами своя кмет

Млад и отзивчив човек като Димитрина Димитрова може да направи много за с. Козаревец

„Млад и отзивчив човек като Димитрина Димитрова може да го направи много за Козаревец, когато на предстоящите тази неделя частични избори тя бъде подкрепена за кмет на селото”. Това заяви на предизборна среща в с. Козаревец, зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов, където той и депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков подкрепиха кандидата на БСП за кмет на населено място. По думите му твърде малко са въпросите, които спечелилият градоначалник може сам да реши, но от съществено значение е той да се отнася с внимание към проблемите на хората.

Стоилов заяви, че може би за последен път в Козаревец ще избират кмет на селото. Той обясни, че благодарение на БСП и с промените в изборния кодекс – и в най-малките населени места жителите имат възможност да избират сами своя управник. „С промените, приети от сегашния състав на правната комисия, които предстоят да бъдат гласувани през другия месец, се очертава да има граница от минимум 350 жители. БСП смята, че всички граждани трябва да имат еднакви права в областта на самоуправлението, докато от ГЕРБ всъщност отнемат това право. Ще имате назначен кметски наместник”, заяви зам.-председателят на левицата. Той допълни, че има и други отчетливи разлики между приоритетите на левицата и на управляващите. Той припомни предложението на БСП – обезщетението за отглеждане на дете от една до две години да бъде обвързано с минималната работна заплата, с което ще бъдат облекчени родителите, и което управляващите са отхвърлили. Социалистът обясни, че това би струвало не повече от 19 млн. лв.

„Дясната политика на сегашното управление затруднява достъпа на хората до здравна помощ, въвеждат се правила с така предлаганата здравна карта, с които ще се намали броят на болничните легла, а в редица области те ще бъдат под средноевропейския брой”, заяви Стоилов и подчерта, че ако България е била една от държавите с най-добре развито здравеопазване, то сега изостава значително. Той добави, че се предлагат и пръстови отпечатъци за посещение на болници и купуване лекарства, само и само да бъде обявена още една обществена поръчка за облагодетелстване на определени лица.

По отношение на образованието Янаки Стоилов припомни, че първо от БСП са предупредили за негативните последици от въвеждането на новия закон за училищното образование и, че в резултат на тези промени ще има още една вълна на закриване на училища. Той допълни, че с този закон държавата се отказва да води своя политика в професионалното образование. За повечето от професионалните училища се предвижда да станат общински, което няма да бъде прието от някои общини, заради разходите, които трябва да направят, и това ще е причина за закриването на някои от професионалните училища.

„Имаме амбицията да задълбочим лявата политика, от която има нужда цяла България, защото натрупаното през социализма вече се изчерпа. Колкото и да беше изградено през изминалите десетилетия, 25 години разруха и грабеж не оставиха нищо, на което да се разчита”, категоричен бе Стоилов. По думите му няма как да се върнем на пътя на развитието, ако чрез държавата не променим икономическата и социалната политика – държава, която е активен регулатор, но и участва с инвестиции в развитието на производителна икономика.

Георги Гьоков: Пълният провал на дясната политика е в сигурността

„Пълният провал на дясната политика е в сигурността. Няма българско село, град, семейство, което да не е пострадало от липсата на сигурност”, заяви депутатът от левицата Георги Гьоков. Той обясни, че когато БСП е искала вота на недоверие – двете сфери, които най-много са заслужавали, са били сигурността и здравеопазването.

„Настоявахме и правихме предложения за социални обезщетения на хората, които са работели, плащали са осигуровки, а когато настъпи моментът да ползват обезщетение – те на практика са лишени”, обясни Гьоков и даде следните примери: пенсионерите са лишени от достойни пенсии, вдига се пенсионната възраст на 65 години, при средна продължителност на живота 70-71 години в страната. „Всеки управляващ първо трябва да мисли за хората, а после за финансовата стабилност“, заяви той.

Гьоков разкритикува управляващите и заради всички замразени социални плащания. „Идват социалистите да управляват, макар и в коалиция, ние ги увеличаваме, идват ГЕРБ и ги замразяват“, коментира социалистът. По думите му е абсурдно да не се отделят 19 млн. лв. за майките в ситуация на демографска криза и при изтеглен заем от 16 млрд. лв. Той допълни, че няма да останат хора в държавата, които да плащат заемите на управляващите. Той бе категоричен, че ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще продължи да защитава своите приоритети и интересите на хората. Към това се стремят и представителите на левицата в местната власт. „Вярвам, че Димитрина Димитрова ще отстоява твърдо вашите интереси и бъде отличен кмет”, заключи Георги Гьоков.