Позиция на БСП - Казанлък, Комунистическа партия на България – Казанлък, Политическа партия „Нова зора“ и Общински съвет на Българския антифашистки съюз – Казанлък

Позиция на БСП - Казанлък, Комунистическа партия на България – Казанлък, Политическа партия „Нова зора“ и Общински съвет на Българския антифашистки съюз – Казанлък

П О З И Ц И Я

На Българска социалистическа партия – Казанлък, Комунистическа партия на България – Казанлък, Политическа партия „Нова зора“ и Общински съвет на Българския антифашистки съюз – Казанлък

С огромно безпокойство и възмущение научихме от регионални електронни медии за намерението на местната организация на Съюза на репресираните от комунистическия режим в Казанлък да депозират свое искане за демонтиране паметника на Георги Димитров, намиращ се край стената на язовир „Копринка“.

Този акт за пореден път доказва особеното отношение на неговите автори към една историческа личност и българската история изобщо. С това действие една малка група хора желаят да препотвърдят отново фактът, че ние като българи често тълкуваме превратно своето минало, че водени от строго лични мотиви сме готови да отречем всеки и всичко, щом това носи съмнително удовлетворение, че много по-често се проявяваме като откровени нихилисти. В конкретния случай се прави опит да се отрече не само личността на Георги Димитров, но и стореното от него в началото на 20-ти век, а то определено не е за пренебрегване. Димитров е и ще остане човекът, който дръзва първи да се изправи в открит двубой с набиращия скорост фашизъм и то не къде да е, а в неговата родина – нацистка Германия. Българинът от Ковачевци бързо се превръща в знаме, в символ за много европейски нации, в еманация на вярата им, че фашизмът като една крайно антихуманна идеология е възможно да бъде победен. 

Абсолютно неоснователни са и обвиненията, че Георги Димитров е оказал влияние над наказателните процеси, водени от Народния съд през 40-те години на миналия век. Тези дела са били изисквани и зорко наблюдавани от Съюзниците като съществуват достатъчно данни за това, че именно победителите от антихитлеристката коалиция най-интензивно са настоявали за бързото и обективно протичане на тези съдебни процеси у нас. Само за сравнение – съд, подобен на Народния в България, работи и във Франция и именно там са издадени над 20 хиляди смъртни присъди. 

Световната история ще пази името на Георги Димитров като един от първите и най-активни борци срещу хитлеро-фашизма в европейски и световен мащаб, независимо дали това се харесва на инициаторите за премахването на неговия паметник.

Иска ни се да вярваме, че нито общинската администрация в Казанлък, нито общинските съветници ще се поддадат на манипулациите и ще проявят нужните отговорност, обективност и държавническо мислене, за да възпрат едно подобно нечисто начинание.

Ние, представители на по-голямата част от левите партии и съюзи на територията на община Казанлък, се противопоставяме категорично на заявеното намерение за демонтиране паметника на Георги Димитров край язовир „Копринка“. Още сега заявяваме, че ще се противопоставим с всички позволени от закона в страната ни средства на подобно вероломно посегателство над паметта на нашия народ. Няма да позволим да се скверни неоснователно името на една личност, чийто принос към световния прогрес остава несъмнен. Изграденият паметник остава особен символ и за хилядите младежи-бригадири, които градиха със собствените си ръце язовирната стена – солидна и здрава, устояваща на невероятния напор на водите пред нея. Каквато ще остане и нашата обща воля да спрем поредния опит за „удавяне“ на националната ни памет в братвежи и никому ненужно противопоставяне.