Валентина Бонева пита кмета на Стара Загора за продажба на недвижим имот – частна общинска собственост

27.05.2020 г.

Общинският съветник от БСП Валентина Бонева отправи питане към кмета на Стара Загора за продажба на недвижим имот – частна общинска собственост. Става дума за бивш клуб в кв.„Три чучура“, който преди няколко години бе предоставен за безвъзмездно ползване от спортен клуб, но наемателят така и не реализира инвестиционните си намерения. Впоследствие, на заседание, проведено на 26 септември 2019 г., Общински съвет-Стара Загора прие решение за продажба на имота чрез публичен търг, макар че много по-целесъобразно бе общината да запази собствеността си и да ремонтира клуба, който да се ползва от жителите на квартала. Видно от обявлението, търгът за продажба е следвало да се проведе на 27 ноември 2019 г. с начална тръжна цена от 170 000 лв. без ДДС.

„Граждани, живущи в кв.„Три чучура”, разбрали че имотът е продаден, се обърнаха към мен с настояване да получат яснота за намеренията на новия собственик. Според тях там ще се реализира обществена пералня и химическо чистене. Жителите се притесняват, че районът около обекта, както и намиращата се в близост детска ясла, ще бъдат подложени на химическо замърсяване и силен шум”, поясни Валентина Бонева. В тази връзка е важно да се получи информация какви са намеренията на новия собственик, както и спазени ли са всички разпоредби, предвид факта, че имотът се намира в жилищен район и в близост до детско заведение.  

Сигналът на старозагорци провокира поставянето на следните въпроси:

1.Реализиран ли е търгът на описания имот, на коя дата е проведен и от кого е спечелен?

2.Каква е цената, на която е продаден имотът?

3.Известена ли е община Стара Загора за намеренията на новия собственик. Ако намеренията му са да открие обществена пералня с химическо чистене, спазени ли са всички нормативни изисквания? Има ли опасност от замърсяване на околната среда или шум над допустимите норми?

4.Ако в обекта се извършва и химическо чистене, това ще доведе ли до опасност за децата, посещаващи намиращото се в близост детско заведение или за живущите в близост?

Общинският съветник очаква да получи отговор на въпросите в четвъртък, на редовното заседанието на местния парламент.