Гьоков, Стойнев и Димов: Със синдикатите търсим решение за съдбата на Мините

У нас никой не знае къде се пише Териториалният план за справедлив преход, какво се включва в него, кои са експертите, които го изготвят, как е съгласуван с областния управител, с кметовете, с бизнеса, с обществеността

„Хората настояват да научат какво бъдеще ги очаква в близките години, с това е свързана съдбата на техните семейства, а тя се решава без тяхно знание”, казаха представители на КНСБ при „Мини Марица изток” ЕАД  на кандидатите за  народни представители от „БСП за България” за 27 МИР  Георги Гьоков, Драгомир Стойнев и Йордан Димов. Синдикалистите споделиха, че миньорите са притеснени от неяснотата и несигурността за бъдещето на въгледобивното дружество.

„Бъдещето на енергетиката е държавна политика. Управляващите не бяха коректни с българските граждани. Ролята на правителството беше да обясни на хората какво ще се случи, какви ангажименти е поело, за да има предвидимост.  „Зелената сделка“ предлага един нов икономически модел на пълноценно използване на ресурсите. Но у нас никой не знае къде се пише  Териториалният план за справедлив преход,   какво се включва в него, кои са експертите, които го изготвят, как е съгласуван с областния управител, с кметовете, с бизнеса, с обществеността“,  заявиха кандидатите за депутати.

“Ние от БСП казваме така – да, ще има промяна, тъй като вече са поети ангажименти. Тя може да стане и бавно, плавно, чрез трансформиране на енергетиката, чрез въвеждане на нови технологии. Смятаме, че през следващите 10 години ние можем да изминем този път. Разбира се, това ще стане ако има правителство, което си върши работата и казва откровено на хората какво се случва и какъв е планът ни“, обобщиха разговора социалистите като изразиха удовлетворение от срещата. Те посочиха, че са готови за партньорство със синдикатите, за да се направи най-безболезен преход и да не пострадат икономиката и хората. И посочиха за пример съседна Гърция, където властите планират пакет от социални мерки за семействата в риск от въглищните региони в преход.