Георги Кадиев: Убийството на „Марица изток“ си има убиец. И това е ГЕРБ

Юни 23, 2021 Новини БСП в медиите 0 614

23.06.2021 г.

„Двама от тримата души в списъка „Магнитски” са свързани със Стара Загора и комплекса „Марица изток”-  най-голямата болка на региона. Единият е Делян Пеевски, другият е Илко Желязков, който  8 г. е бил  председател на Съвета на директорите на ТЕЦ ”Марица изток 2”. И той е в този списък, не заради това, че е бил служител на ДАНС или в Бюрото за СРС, а  точно заради потенциалната корупция  и всичко, случващо се  в комплекса”.

Така отговори Георги Кадиев, водач на листата на „БСП за България” с номер 4 в бюлетината, на въпрос на водещия в предаването на „Денят с Веселин Дремджиев” по ТV+.

„Съдбата на комплекса „Марица изток” не е проблем само на Стара Загора и региона, това е национален проблем. И ако той загине, Стара Загора ще се превърне в един град без препитание и развитие”, каза още Кадиев и обясни, че в момента около 10 хил.души работят в „Марица изток” и още между 80 и 100 хиляди се препитават в обслужващите комплекса фирми. И в един момент около 2025-2027г. всички ще останат без работа, ако мините и тец-овете затворят.

„Убийството на комплекса си има убиец. И този убиец си има име. И това име е ГЕРБ. И когато водачът на листата на ГЕРБ (в Стара Загора) казва, че тя е единствената партия, която може да  спаси комплекса, на мен това ми звучи като наглост”, каза Георги Кадиев и допълни, че работещите в  комплекса  не са глупави и  знаят, че Полша, Германия, Чехия успяха да се договорят и да отложат затварянето на въглищните си мини. А през 2019 г. България не реагира, не поиска никакво отлагане, не предложи никакво решение и резултатът е този, който имаме в момента.

 „Нашият ангажимент е да намерим решение”, категоричен бе Кадиев и обясни: ”Не е лесно. Единият от вариантите е т.н. складиране на въглероден двуокис под земята. Но това струва 3 млрд. евро. Смисълът е да се запази въгледобива и да продължи да се произвежда енергия. Има и други технически решения”. Друга възможност, според Кадиев, е да се приложи вариантът, който е използвал инвеститорът на  БТК- доброволно напускане на служителите и работниците при много примамливи условия за тях- обезщетения, кредити и т.н.”

Според Георги Кадиев  пропуснато е много време и дори сега никой не мисли как ще се излезе от ситуацията – в програмата на ГЕРБ нямало нито дума. Той смята, че едно от приемливите действия е  държавата  да сложи на масата всички варианти и заедно с работниците да се вземе най-точното решение за бъдещето на „Марица изток”.

Водачът на старозагорската листа на „БСП за България” заяви в студиото на TV+ , че корупцията е  другият проблем. „Аз съм уверен, че за последините 10 г. от „Марица изток” са откраднати поне 1 млрд.лв. чрез различни услуги,  поставени лица  и т.н. Тези пари отиват за закупуване на гласове, които осигуряват превъзходство на две партии в региона - ГЕРБ и ДПС”.

Кадиев отговори и на въпрос защо кметът на Стара Загора Живко Тодоров е определил като „фалшива новина“, казаното от водача, че повечето обществени поръчки в общината са изпълнявани от фирми на Делян Пеевски. „Всички знаят, че фирми на Пеевски печелят обществени поръчки. Всички знаят, че в повечето общини местни феодали насочват кой какво да спечели, кой какви гласове да купи и т.н. Кметът на Стара Загора иска да ми покаже документи. Благодаря. Поканих го да излезем на дебат по следите на Делян Пеевски пред кметството, пред всички хора. Аз ще кажа кои са фирмите, той сигурно ще отрече, но нека хората да преценят така ли е или не е така”, каза Кадиев.

Той сподели в ефира, че бивш депутат от ГЕРБ го попитал тези дни: ”Ама нали щяхме да водим  толерантна кампания”. „Аз не съм нападал лично никого, но и с никого не съм се договарял. За мен толерантна кампания означава прозрачност и да не се премълчава нищо. Аз не се крия от никого и отговарям на всички въпроси така, както мисля”, категоричен бе Кадиев.