Георги Гьоков: Изключителната бедност, отчайващата демографска картина, убийственият спад в качеството на здравеопазването засягат всички българи

26.06.2021 г.

„Заедно с водача на листата „БСП за България” Георги Кадиев от първия ден  на кампанията работим за  по-добър резултат  на тези избори и се надявам да го постигнем. Пред нас винаги е стояла задачата да печелим избори, поставяме си амбициозни, но не непостижими цели”. Така вторият в листата на коалицията Георги Гьоков отговори на въпрос в предаването „ИнфоЗона” на ТВ Стара Загора.

Той заяви, че очаква  такъв изборен резултат, според който  коалицията да участва в следващото правителство и да бъде незаобиколим фактор,  без който да не  може да се състави кабинет. „Но няма да бъдем ракета-носител на никоя партията,  чиято програма още не сме видели, и ще настояваме нашите приоритети  да бъдат част  от управленската програма. Категорично няма да участваме в правителство с ГЕРБ и ДПС, остават много малко възможности, отговорността ще падне на този, на който ще бъде връчен мандата”, каза Георги Гьоков.

„Докато някои залагат на купения или етнически вот, БСП разчита на посланията към избирателите и се надявам те да ни припознаят като алтернатива на това управление. Твърдя, че програмата на БСП не е популистка. Особено в социалния пакет, вкл. здравеопазването, има реални  предложения, които през годините са били традиционни при управлението ни. Само фактът, че милиарди са изплатени авансово за пътна инфраструктура, говори, че има достатъчно пари, а се харчат ей така, а не за  повишаване на жизнения стандарт на хората ”, припомни той.

Според него ниските доходи и чувството за несправедливост съпътстват живота на българите след 1989 г. „Изключителна бедност, отчайваща демографска  картина, убийствен спад в качеството на здравеопазването. Сигурно има и други, но тези засягат всеки един българин. В  програмата на БСП са заложени решения, те няма с магическа пръчка да премахнат проблемите, но са първи огромни крачки в тази посока”, каза социалистът с преференция 102 в бюлетина №4.

„Твърдя, че независимо кой ще управлява в бъдеще, ще му се наложи да преизчисли пенсиите,  защото тази убийствена реформа  остави мизерстващи българските пенсионери – около 1/3 от тях са с минимална пенсия, близо милион и половина живеят под прага на бедността. В предходното 45 НС успяхме на първо четене да приемем промените в  Закона, но на второ четене, т.н. нови партии не ни подкрепиха и по този начин много възрастни бяха лишени от по-добри доходи. Затова апелирам преди да вземат решение за кого да гласуват, избирателите да се запознаят с програмите, доколкото ги има,  на партиите”, каза още Гьоков.

Той отговори и на въпрос за комплекса „Марица изток” като посочи, че БСП не използва предизборно проблемите там, защото отдавна алармира за решаването им, от което зависи бъдещето не само на комплекса, но и на региона. Георги Гьоков посочи,че никой не отрича емблемата на любителите на футбола  „Берое”, но необяснимо е защо в България спортът, вкл. футболът, трябва да зависят от частни интереси. Според него внимателно и с грижа трябва да се прецени как да продължи финансирането и социалната  издръжка на отбора.