Георги Кадиев: Бюрократични режими спъват бизнеса на ресторантьори и хотелиери

Браншът ще се подпомогне, ако повече заведения преминат на патентен данък

Освобождаване на бранша от  тежките и бюрократични режими, от натиска  върху бизнеса, създаване на  условия за равностойност и конкуренция, а не приближените  до властта и общината фирми да получават бизнес,  а останалите да нямат. Облекчаване възможността за наемане на  работници на краткосрочни  трудови договори и възможност на повече заведения да преминават на патентен данък и съответно вдигане на прага за регистрацията по ДДС от 50 хил. лева на по-голяма сума - това са само част от мерките, които биха подпомогнали развитието на ресторантьорството, хотелиерството и туризма у нас. Това заяви Георги Кадиев, водач на листата на коалиция „БСП за България” за Старозагорския избирателен район след среща с представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора.

В срещата участваха и кандидат депутатите от листата Георги Гьоков, Пламен Караджов, Николай Василев и Сашо Лозанов.

Вени Петрова, председател на Сдружението очерта основните проблеми за сектора: липсата на електронно правителство, огромната данъчна тежест както към държавата, така и към общините и дългогодишния недостиг на професионално подготвени кадри. Тя подчерта, че несигурната ситуация след пандемията продължава и част от бранша е на прага на оцеляване. „В България се говори само за два вида туризъм - зимен и летен, а у нас може да се развива  балнеоложки, исторически и културен, и тук е мястото на Стара Загора и региона, но никой  не  ни споменава за това”, с огорчение призна Петрова.

 „Близо 15 години съм бил част от този бранш и виждам, че през последните години проблемите не само, че не се решават, а се задълбочават“, каза Пламен Караджов, трети в листата на „БСП за България”. Според него е необходимо да се улесни административният достъп до мерките за подпомагане и  да се облекчат данъчните тежести за малките заведения и дребни търговци. Спешно трябва да се  изготви и държавна стратегия за рекламиране на туристическия бизнес”, подчерта Пламен Караджов.

 Георги Гьоков с преференция 102 в листата  заяви, че е запознат с някои от проблемите в бранша, особено в областта на трудовото законодателство, но досега те се решавали бавно или никак, а  това затруднява собствениците при наема на кадри,  особено в активните сезони. Затова в своята програма БСП е записала в списъка  с професиите за професионално образование и обучение на нужните за туризма специалности, създаване на гаранционен фонд за туроператорите, лансиране на специални програми за туризма и частично държавно субсидиране чрез предоставяне на туристически ваучери, актуализиране на законодателството в областта.