Георги Гьоков пред ромската конференция: За проблемите трябва да търсим съвместни решения

05.11.2021 г.

Водачът на листата на „БСП за България” Георги Гьоков бе събеседник в Постоянната ромска конференция по тяхна покана. Пред водещите той сподели, че като депутат в няколко парламента и дългогодишен директор на Бюрото по труда в Стара Загора добре познава проблемите на общността.

„Интеграцията се оказа сложен въпрос, може би защото не бе откроен сред първостепенните въпроси на обществото и не бе поставен на основата на двустранен процес, в който и българите, и ромите да вървят с една цел и в една посока, за да се срещнат в точка, в която няма дискриминация и няма сегрегация”, каза Гьоков.

Той изрази принципна подкрепа към петте инициативи, които се предлагат за обществено обсъждане в решаване на проблемите на ромската общност. „Сигурен съм, че ще установите най-голям процент съвпадение с програмата на „Коалиция „БСП за България“. Защото само ние от БСП сме лява народна партия и като такава носим отговорността за надеждата и борбата за справедливост. Тази отговорност означава да осигуряваме надеждна защита на хората на труда, на бедните и изоставените, на работниците и служителите, на тези които не се справят сами с живота”, заяви социалистът.

На въпрос на водещите Гьоков допълни, че „аз и моите колеги от БСП, които работят в сферата на социалната политика смятаме, че промяната и интеграцията най-напред минава през образованието. Но работата трябва да бъде многопластова и в много области.”

Той коментира плюсовете и минусите по дискутирания в общността въпрос дали в правителството да има лице, което специално да отговаря за ромските проблеми. „Това би могло да ускори процесът на интеграцията и това ще е сигнал за добра воля за интеграционни политики”, е мнението на Георги Гьоков.

„Ангажирам се след изборите, при нормално функциониращ парламент, без значение каква позиция заемам в него да подновим дискусията по предлаганите от вас приоритети и да ги направим работещи решения. Но само заедно можем да постигнем резултат”, заключи старозагорецът.