Кандидатите за депутати на БСП от Община Раднево: За енергийно независима България!

08.11.2021 г.

Георги Господинов, на 40 г., семеен, с едно дете.

Роден съм, израснах и в момента живея в гр.Раднево. Завършил съм Технически университет, София, специалност „Електротехника“. Защитих магистърска степен „Инженерна безопасност“ в МГУ „Св. Иван Рилски“ – София, както и втора магистратура „Технически надзор и експлоатация на съоръжения с повишена опасност“ - ВТУ „Тодор Каблешков“ - София. Работя в „Мини Марица-изток“ ЕАД, рудник „Трояново-1“ в отдел „Здравословни и безопасни условия на труд“, на длъжност „Инспектор Технически надзор“. 

В „Мини Марица-изток” ЕАД работя вече над 15 години и живея с проблемите на въгледобива и производството на електроенергия тук. През годините БСП е доказала, че е единствената партия, която мисли за хората в комплекса и за неговото развитие. Въвеждането на социалната рехабилитационна програма за всички работници на дружеството, увеличението на цената на добиваните от нас въглища, сключването на договори за доставка на нови роторни багери, са само една малка част от нещата случили се благодарение на водената от БСП политика.

„Зелената сделка“ и амбициитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз зa дpacтичнo нaмaлявaнe нa eмиcиитe нa пapниĸoви гaзoвe c нaд 55% дo 2030 г. пocтaвя България в тpyднo пoлoжeниe. Рестрикциите, които Европейската комисия непрекъснато налага за въглищните централи, без да има ясна и работеща алтернатива, очертават проблемно настояще и мрачно бъдеще за минно-енергийния комплекс Марица Изток, за повече от 100 000 българи и техните семейства, както и за енергийната система на България. 

Измисленото в последния момент държавно предприятие „Конверсия на въглищните райони“, което нашите управляващи включиха в крайния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, не може по никакъв начин да бъде приемано за спасителен вариант за близо 7 500 човека работещи в „Мини Марица-изток“ ЕАД. Абсолютно неприемливо е висококвалифицирани минни инженери, електроинженери, IT специалисти, ЖП специалисти, инженери по автоматизация, лаборанти и още десетки специалисти с богат практически опит, да бъдат прехвърляни механично в предприятие за рекултивация.

Чувствам се готов, да вложа цялата си енергия, време, възможности и знания, и заедно с екипа на коалиция „БСП за България“ с №33 да се боря за бъдещето на хората от комплекса „Марица-изток“, на община Раднево и на енергийно независима България!

Георги Василев е на  54 години, семеен с две деца, близнаци, студенти.

Завършил съм Технически Университет София, специалност „Топлоенергетика“, магистър машинен инженер. Животът, работата, семейството ми са свързани с моята професия – 25 години в областта на енергетиката. Професионалната си кариера започнах в Енергоремонт – Гълъбово през 1996г.  В момента съм Ръководител отдел „Инвестиции“  в ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД. 

Това е най-голямата топлоелектрическа централа в България, стратегически обект с национално значение. Гарант за националната ни сигурност и независима българска енергетика!

До този момент, нашата централата е инвестирала близо два милиарда лева в реализиране на проекти за редуциране и ограничаване на вредните емисии изпускани в атмосферата. Тук, освен финансови средства, труд и усилие на хора, са вложени техните съдби и бъдещето на семействата им.

Осъществяването на Зеления преход и преминаването към нисковъглеродна енергетика са възможни с въвеждане на нови технологии за улавяне и съхранение на въглеродните емисии, газификация на въглища, използване на водород и т.н.  С тяхното внедряване ще има възможност да се открият нови и запазят съществуващите работни места в „Мини Марица-изток“ ЕАД и централите, които ще  се захранват със собствен, български ресурс. Перспектива има, както и специалисти – енергетици и миньори с които да се реализират новите проекти. Необходимо е политическо решение. 

Тук съм израснал. Тук са съпругата ми и двете ми деца. Тук е моят живот и тук искам да остана!

Затова инвестирам себе си, знанията си и опитът, който съм натрупал с годините. За да продължим да имаме независима българска енергетика!