Момчил Ненов, БСП: Ще работя за развитието на Старозагорски регион

10.11.2021 г.

Момчил Ненов е от Казанлък. Той е строителен инженер, на 41г. Има професионален опит в областта на енергетиката – изграждане и поддръжка на хидроенергийни съоръжения. С богат опит като технолог и аналитичен специалист с технологиите на японската корпорация SEKISUI Chemical, както и на други водещи европейски производители.

Кандидат е за народен представител  от Коалиция „БСП за България“ в  27-и МИР с номер 102 в бюлетината.


-  Г-н Ненов, като експерт в строителния бранш споделете какви са вижданията Ви за промени в тази сфера?

Процесите в строителния отрасъл от една страна са преадминистрирани, но от друга страна в уредбата са оставени много вратички, които лишават малките и средните участници от равен старт и са предпоставка за ширещата се в бранша корупция. Много се изговори през последните 12 години за „принцип на мълчаливото съгласие“ в държавната администрация, но нищо не се направи. Важен момент, който касае строителите е належащият ремонт на нормативната уредба в областта на обществените поръчки.

- Бихте ли пояснили?

След въвеждането на Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“, обичайната в последните 12 години практика на разлепяне на пликове, подменяне на документи с цел определен участник да получи предимство се прекрати, но се остави една широка врата определени фирми да се ползват с предимство. Тази врата се състои в практиката голяма част от конкурсната документация да се представя в свободен текст към техническото предложение, при което предимство получава не участникът с най-добри възможности да изпълни поръчката, а участникът с най-добри, меко казано, литературни умения. В резултат много поръчки са опорочени, защото често се оказва, че са спечелени от фирми, дали всъщност най-високата цена, което обезсмисля цялата процедура.

- Като представител на Казанлък за решаването на кои проблеми на региона ще лобирате, ако станете част от новото Народно събрание?

Старозагорски регион притежава силен потенциал да бъде привлекателен за развитие на съществуващите предприятия и за привличане на нови предприемачи. За съжаление малко се направи за популяризирането и развитието на индустриалните зони в сравнение със съседната ни Пловдивска област, например. Преминаването на магистрала „Тракия“ през района е крайно недостатъчно. Развитието на този потенциал трябва да е приоритет не само на народните представители от БСП, а на всички старозагорски депутати.

Конкретно за Казанлък считам, че градът трябва да се възползва максимално от стартиращия проект на тунела под Шипка и ще лобирам за най-добрите за града и района решения.