Георги Гьоков: Моята кауза е да осигурим на Старозагорски регион модерно бъдеще

11.11.2021 г.

Георги Гьоков е инженер, но целият му трудов път е свързан със социалната сфера. Дългогодишен директор на Бюрото по труда в Стара Загора. Като експерт в социалната сфера е автор на редица законопроекти в 42-ро, 43-то, 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание, където е народен представител от региона и председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика и Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Водач на листата на "БСП за България" в Стара Загора

- Г-н Гьоков, ще успее ли коалиция „БСП за България“ да помогне на страната ни да излезе от кризата – политическа, икономическа, КОВИД криза?

България отдавна не е преживявала такава криза и българският народ я чувства вече здраво на гърба си. Между впрочем  целият свят е изправен пред големи икономически и социални проблеми, но при нас, като най-бедната страна в ЕС, предизвикателствата са още по-големи. Според мен, част от проблемите можеха да се решат, ако  не се наложи за една година да правим трети избори и имахме нормално правителство. Както знаете, БСП положи максимални усилия да не се стига дотук. Жалко е, че в предходните два парламента част от партиите не оправдаха  доверието, което народът ни гласува.

БСП като социално отговорна партия подготви и обяви Мерки за преодоляване на кризата и сме готови да влезем в Народното събрание с много конкретни и работещи решения.

- Какви са разумните решения, които предлагате за първите 100 дни управление?

Предложените мерки са в няколко насоки: първо - спешни мерки за първите 100 дни в парламента и на правителството (временни и с бърз ефект върху икономиката и жизнения стандарт на хората); второ – мерки в бюджета за 2022 г. и прогнозната тригодишна рамка към него; и трето-средносрочни и дългосрочни, които са част от Визията на БСП за структурни реформи.
Мерките за 100-те дни и бюджета трябва да са по-социални и да подпомагат и хората, и бизнеса в тази тежка криза. Акценти ще са: инфлацията, цените, доходите и помощта, която държавата може и е длъжна да укаже на икономиката и на семействата.

Според мен, наложително е да се решават и проблеми, възникнали с кризата – заетостта, безработицата, загубата на работни места, социални проблеми на уязвимите групи. Необходимо е да се изгради и тясно сътрудничество с МОН, защото интересите на бизнеса са различни от интересите на младите хора и прехода между образованието и първата работа е трудна.

Трябват и незабавни мерки и решения за доходите на българите, за преодоляване на неравенствата и бедността. Една изключително важна посока, по която аз считам, че България тотално изостава.

Политиките за хората с увреждания в България са остарели и не отговарят на предизвикателствата на времето и на европейските практики. Законодателството в социалната сфера, въпреки многократните промени, е неадекватно, неустойчиво и неприемано нито от тези, които го прилагат на практика, нито от тези, които са преките му ползватели.

- БСП не е от т.нар. партии на промяната, но се бори за промяна. С кои партии бихте управлявали, ако коалицията получи тази възможност?

Аз не харесва това наложило се клише и от политиците, и от медиите. От БСП искаме промяна и се борим срещу 12-годишното управление на ГЕРБ и наложеното от нея статукво. Но от БСП доказахме, че не искаме властта на всяка цена и не се борим за постове. БСП иска промяна единствено за хората и в името на хората.

Днешната политическа ситуация и прогнозните резултати от социологическите проучвания показват, че никоя партия не би могла да направи самостоятелно правителство. Да, ще водим разговори, ще преговаряме, но от БСП категорично сме заявили, че коалиция с ГЕРБ и ДПС няма да правим.

БСП трябва да играе и ще играе сериозна роля в бъдещото правителство, защото само тя може да е гаранция, че то ще води социална политика. За България и за българите ще е по-добре, ако в едно бъдеще правителство присъства партия със сериозна социална програма, а не с поредните популистки обещания. Няма друга партия, която да може да поеме отговорността за хората.

- Вие сте водач на листата за Старозагорски избирателен район. Как ще отговорите на очакванията на хората, ако прекрачите прага на новия парламент, какво Ви се иска да постигнете за региона?

Мога да кажа на старозагорци, че приоритет са ми: бързата и втората връзка с автомагистрала „Тракия”, тунела под Шипка, бъдещето на комплекса „Марица изток“ и „Зелената сделка”, развитието на Стара Загора като университетски център, като модерен медицински център, развитие на Казанлък като индустриален център, чистотата на въздуха на Гълъбово и на Раднево, розопроизводството в региона и т.н. и т.н. Но така едва ли ще се различавам от другите кандидати, с тази разлика, че аз последователно през годините работя за тези приоритети, за разлика от тях, които сега, предизборно разбират какво е нужно на  старозагорци.

Стара Загора винаги е била в челните места в българската икономика, тук имаше редица структуроопределящи предприятия. Днес Стара Загора трябва да търси коренно различен път на развитие в сферата на новите технологии и цифровизацията на старите.

Моята кауза е Стара Загора и областта, които са с богато минало и с древна история, да станат и с перспективно бъдеще. И разбира се, че като част от екипа на БСП и на коалиция „БСП за България“ се ангажирам лично с решенията и предложенията на БСП, които да доведат до  стабилизиране на икономиката и жизнения стандарт на старозагорци.