Георги Гьоков, БСП: Всички си приписват заслугите на БСП, но без нас нямаше да има социална политика

БСП в бъдещо управление сме гарант, че българите ще минат по-лесно през трудностите

„Инфлацията е един от сериозните проблеми на съвременното общество и вдигащите се цени не дават на хората спокойствие за бъдещето. Така че сложно се чувства един бивш социален министър, но аз мисля, че успяхме да направим много неща за потушаване на последствията от инфлацията - и мораториума върху цените на енергоносителите, и повишените социални и осигурителни плащания, мощната социална програма, която направихме струва 22-23 млрд. - бяха все в подкрепа на българите.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в Стара Загора и член на Изпълнителното бюро на левицата Георги Гьоков в ефира на БНТ и допълни, че в европейските държави не правят по-различни неща от нас.

В предаването “Денят започва“ той обясни, че БСП е била гарант за всички постижения в социалната и икономическата сфера. „Сега всеки си преписва тези заслуги, но БСП изпълняваше своята програма в социалната сфера. Започнахме много неща, но не ни стигна времето да ги довършим. В програмата, с която се явяваме на тези предсрочни избори, е записано продължаване на добрите неща, които могат да се случват във всички сфери на страната. БСП винаги е била отговорна партия и се е явявала с отговорна програма, която решава проблемите на хората“, категоричен е социалистът и допълни, че в изборния месец забелязва атаки срещу БСП от всички страни. „Ако БСП не участваше в това правителство, нямаше да се случат много от добрите неща, които се случиха“, каза още той.

Гьоков изрази изненада от думите на служебния финансов министър, че едва ли не социалната програма генерирала дефицит в бюджета 11 млрд. „Трудно ми е да го повярвам това, защото ние бяхме рамо до рамо - тя беше зам-министър на финансите и нищо, което е минало като социална политика, не е било без да се съгласува с Министерството на финансите“, посочи той.

Според социалиста една лява партия в едно бъдещо управление би била гарант, че българите ще минат по-лесно през трудностите. „Ние отново ще работим за увеличаване на доходите на хората - на пенсионерите, чрез преизчисляване на пенсиите. Започнахме го, вдигнахме много сериозно пенсиите, минималната заплата, а от нова година тя трябва да стане и 850 лв.“, смята Гьоков.

По думите му от левицата държат на въвеждане на таван на цената на газа, както и на диверсификация, което означава доставки от всички възможни източници, включително и “Газпром“.