Иван Айолов: Закриване на мощности в „Марица изток“ означава енергийна катастрофа и социален взрив

За българската енергетика – нова стратегия, модернизация на енергийната система и преосмисляне на политиките

„Закриване на комплекса „Марица изток“ или част от мощностите  по-рано от 2050г.  означава енергийна катастрофа за България и социален взрив за старозагорски регион“, това каза  за телевизия „Стара Загора“ кандидатът за народен представител Иван Айолов, четвърти в листата на „БСП за България“.

„Свидетели сме колко години се загубиха в отварянето и затварянето на процедури, ако сега имахме реализиран проект като „Белене“ – страната ни щеше да е в спокойно енергийно състояние. Не бива да се противопоставят енергийните проекти. През 2050 г. ще бъдат необходими изграждащи нови и заместващи базови мощности. Ако погледнем товаровата диаграма на страната днес, виждаме: най-отдолу стоят твърдо 2 000 мегавата от „Козлодуй“, над тях са термичните централи „Марица изток“ – 4 200 мегавата, инсталирани мощности, от които 3 200 в „Марица изток“, след това енергийната картина се допълва от  водните, фотоволтаичните и вятърните централи. Базовата мощност трябва да се управлява и балансира“, разясни Айолов. 

По думите му „задоволяването с водородна енергия  към 2030 г. ще бъде около 1 % – това сочат изследвания на международни институти, а през 2040 г. – не повече от 3 %. Тези данни говорят, че не трябва да се увличаме по тенденциите за водородна енергия.“

Иван Айолов подчерта, че очаква разумът да надделее, тъй като ситуацията в енергетиката е изключително тежка. Той счита, че трябва да се водят открити разговори с всички потенциални доставчици на газ, в т.ч и „Газпром“. „Европа сама се убеждава, че без доставки на газ от Русия – закъсва. Американските доставчици на шистов газ нямат намерение да разширяват доставките, те не могат да осигурят  необходимите 400 млрд. куб. м  годишно за Европа, изисква се доизграждане на нови терминали за втечнения газ и др.“

„Енергетиката е елемент на националната сигурност и трябва стратегия с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки. Първото, което трябва да стартира са активни разговори с ЕК за европолитиките  и по отношение на  Зелената сделка“, категоричен е кандидатът за народен представител.

„Сегашната ситуация наподобява на периода, когато с Драгомир Стойнев – министър на енергетика, поехме този сектор“, припомни Айолов далновидните решения, динамичните разговори, срещи с международни институции, поети ангажименти, повишаване на изкупните цени на въглищата, за да се постигне развитие и надграждане само за година и половина в енергетиката. „За прословутата газова връзка, за която толкова се говори с Гърция, по наше време още бяха осигурени 220 млн. евро за изграждането й и сега след 1.10.2022 ще заработи.

БСП има стратегия за енергетика, в бюлетината на 2 октомври – тя е с номер 28“, допълни Айолов.