Гьоков към жените: Пазете семейните ценности и отстоявайте традициите

09.03.2023 г.

„Бъдете благословени и обичани. Осми март е повод да признаем силата на нежната половина от човечеството и да отдадем заслуженото признание за обществените, социалните и научните постижения на жените.“ Това заяви водачът на старозагорската листа на „БСП за България“ Георги Гьоков на специално събитие по повод Международния ден на жената.

„Продължавайте да отстоявате равноправие, както и равнопоставеността, пазете семейните ценности и отстоявайте традициите“, подчерта Гьоков и поднесе цветя на поетесите Мира Дочева, Елена Минева, Живка Барова и Виолета Бончева. Те участваха в тържество, посветено на поезията и музиката под знака красивия празник, организирано от Обединението на жените-социалистки (ОЖС) и фондация „Пламък“. Гости бяха и кандидатите за народни представители от листата с №1 в бюлетината Велина Атанасова – председател на БСП, Сашо Лозанов и Неделин Марков, както и общинските съветници  на БСП Валентина Бонева, Илка Петкова и др.

Осмомартенската проява бе открита от Донка Динева, председател на  общинския клуб на ОЖС. „Пред съвременната жена има много предизвикателства, за да бъде едновременно и равнопоставена на пазара на труда, добра майка и изявена в професията. Успешната  формула е балансът, който трябва да се постигне между професия и семейство“, сподели опита си Динева.

Водещ на празничната вечер бе поетът, издател, общественик и председател на „Пламък“ Трифон Митев, който  припомни в резюме отстояването на равнопоставеността от жените от  България до Европа. Той откри празничната част със своето стихотворение „Целувка“. Мира Дочева посвети на публиката няколко произведения, като започна  от „Не искам аз да бъда специалната“ и завърши с „Луда съм по тебе“ от новата ѝ стихосбирка, която след дни ще излезе от печат. „Каква съм аз“, „За майките“ и стихове, посветени на жените, прочете  Елена Минева. „Нека всеки ден преоткриваме празник за душите“ – с тези  пожелания поетесата Живка Барова поднесе вдъхновението си от „Райска ябълка“, „Ако ме няма“ и др. „За мама“ и  също за жените е писала в поетични рими  Виолета Бончева, която добави в празничното настроение своя поетичен букет от искрени и непосредствени стихове.