БСП-Казанлък проведе дискусия „Българското образование – традиция и приемственост“

в навечерието на деня на българската просвета и култура и славянска писменост – 24 май

В навечерието на деня на българската просвета и култура и славянска писменост – 24 май се проведе среща-дискусия. Срещата премина под надслов „Българското образование – традиция и приемственост“. В нея се включиха бивши директори на елитни казанлъшки училища, учители с дълъг педагогически стаж, млади техни колеги, както и дейци на културата.

Участниците в срещата дискутираха мотивите, които са ги накарали да прегърнат учителската професия, за това какво днес липсва на българското образование, за великото дело на Светите братя Кирил и Методий, за емоцията да даряваш и да палиш огънят на знание сред деца и ученици.   

Участниците и гостите на дискусията чуха спомени за славното дело и високия професионализъм на казанлъшки учители, искрата на знанието и почитта към учителската професия като: Офелия Дянкова, Таня Палова, Деньо Карагьозов и много други. Тя бяха категорични, че учителската професия е благословена и децата са най-големия мотор и стимулатор, когато видиш топлината и благодарността им в погледите, дори и след десетилетия от както са напуснали училищния двор.

      „Една може би от най-силните причини, която ме води в професията ми като учител и да не съжалявам за този си избор, е благодарността. Благодарността в очите на децата и родителите, когато виждат успехите, които рано или късно идват, щом един човек е устремен и мотивиран. Благодарността, която изпитвам аз, за това, че познавам будителите на нашето време“, сподели по време на дискусията младият учител Павлина Антонова.

Поздрав кум участниците и гостите по случай 24 май поднесе осем годишната Ния с музикален педагог Марина Мъгева. Малкият талант поздрави присъстващите с брилянтното си изпълнение на три песни.

Срещата-дискусия „Българското образование – традиция и приемственост“ бе организирана от БСП в Казанлък с любезното домакинство и съдействие на председателя на столетницата в Града на розите Николай Терзиев. Той благодари на участниците в навечерието на 24 май. „Този най-тачен празник в българския календар винаги е носил със себе си подобаващото възхищение пред труда на българските учители, на творците, на пазителите на националния ни дух и идентичност“, заяви Терзиев. Той пожела здраве и щастие на присъстващите на форума, както и да продължават да пазят в сърцата си и предават искрата, способна да разпали огъня на българщината и знанието.