Гробищният парк в казанлъшкото село Хаджидимитрово е в ужасно състояние

16.11.2017

„Гробищният парк в Хаджидимитрово е в ужасно състояние, близките на покойниците не могат да влязат”, оплакаха се жители в приемната на общинските съветници  на БСП Пламен Караджов и Теодора Иванова. По думите им гробището не се поддържа и е обрасло като гора.

„Събирахме пари, организирахме акции по почистването, но хората са възрастни и няма как да се включат. Обърнахме се към кмета на селото, но той каза, че това не е негова работа. Поясни ни да не го търсим за проблеми, свързани с училище, детска градина, читалище и гробище”, със силно безпокойство споделиха хаджидимитровци.  „Задълженията на кметовете на кметствата са  записани в закона за местното самоуправление и местна администрация. Отговорността не е само на гражданите. Инициативата трябва да е и на кмета” , каза Караджов и даде примери за решени аналогични проблеми. „Нормативната уредба дава възможности проблемите да станат решения, при наличието на желание от страна на кметовете за поставянето им и мнозинство в общинския съвет.”, подчерта Теодора Иванова.

Съветниците видяха на място, че проблем с водата има и в Хаджидимитрово. Намаленият дебит не позволява в къщите да тече вода, каквато има в чешмите на двора. „Повредиха се пералните машини, вода няма в баните, жалби пратихме до ВиК дружествата и в Казанлък и в Стара Загора, за проблема знаят от години  и в общината и кметът на селото”, жалваха се нетърпеливо хората, които искат  да им се решат с години нерешените въпроси.  „Искаме чисти и асфалтирани улици, тротоари и ремонтирано читалище, каквото заслужаваме”, коментираха още те.

През 2018 година Хаджидимитрово ще чества 100 годишен юбилей на читалището си при затворена сграда, заради пробит покрив. Читалището е затворено от няколко години, а колективите продължават  да  разнасят славата на селото  из родината. Те репетират в помещения на училището или на младежкия дом. „Читалището е мястото за единение, сплотяване, защото един век е съхранявало идентичността на българина и родния край.”,  заключиха читалищни дейци, които очакват и подкрепата на кмета на общината, тъй като са имали обещание от преди шест години