Валентина Бонева: БСП в Стара Загора се готви за избори

15.10.2018 г.

30 социалисти от БСП-Стара Загора обсъдиха управлението на общинските финанси и на общинската собственост. Дискусията бе част от поредицата семинари на тема  „Местна власт и местно самоуправление“, организирани от Общинския партиен съвет  и Националния политически институт „Д. Благоев“.

„Инициативата стартира с наближаващите местни избори и цели подготовка на членовете на БСП за дебати по програмите за общинско развитие”, каза председателят на ОбС на БСП-Стара Загора Валентина Бонева. По думите й в пет модула участниците ще се запознаят както със законодателството, така и с проблемите в местното самоуправление и с възможните им решения. Това ще допринесе за ефективна работа в екипи и успешно изграждане на публични политики.

 „Спазването на законите, прозрачността, контролът и професионализмът са принципите за добро управление на общинските финанси и на общинската собственост”, подчерта зам.-председателят на СОС  адв. Милка Христова, която заедно с общинските съветници от Стара Загора, обсъдиха конфликтните решения при разпореждането с общинска собственост. В обучителния семинар адв. Христова показа „мините”, които управляващите залагат днес с разпореждането на общинската собственост - сключването на неизгодни договори, заобикалянето на закона, обществените поръчки, които се подготвят с подходящи условия за определени кандидати, при избора на ръководства на търговските дружества с водещ критерий- политическа принадлежност на ГЕРБ.

Контрол на местните финанси и ефективни бюджетни практики по време на семинара представи зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в общински съвет - Пловдив Петя Манева.