Бонева пита Тодоров за просрочените ремонти на Стара Загора

24.04.2019

Какъв е крайният срок за ремонта на пешеходната зона в Стара Загора? Това пита лидерът на БСП Валентина Бонева кмета на Стара Загора Живко Тодоров и очаква конкретни отговори на предстоящото заседание на местния парламент в областния град.

Кога ще приключи ремонтът на бул. „Цар Симеон Велики” в отсечката от ул. “Хаджи Димитър Асенов“ до бул. “Св. Патриарх Евтимий“, пита още Бонева. Въпросите в питането й до кмета на общината са заради неколкократните допълнителни споразумения, подписани между общината и ДЗЗД „Красива Стара Загора”, изпълнител на проекта.

Бонева очаква отговор - защо се бави изпълнението на ремонта и какви мерки са предприети на обекта, за да се гарантират сигурността и здравето на пешеходците и недопускане на инциденти с пострадали граждани. В Районна прокуратура – Стара Загора на 8 април вече беше подаден един сигнал за инцидент с 60-годишна жена. Тя пострада тежко при инцидент по централния булевард на стълбите в района на бившия електродом и е с фрактури на ръцете, травми по главата и тялото.

Има ли Акт 16 за площада и откога?

Въпросът е по повод изнесена в публичното пространство информация, че е приключено изпълнението на проекта за реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на площадното пространство около общината и че обектът е приет с Акт 16. Чрез питането си общинският съветник  Валентина Бонева търси отговори на коя дата е подписан Акт 16 и има ли отклонения от проекта при изпълнението му. Тя очаква, ако има такива да се уточни- какви. Констатирани ли са отклонения в качеството на изпълнение и, ако има, какви санкции са наложени за тях. Кметът трябва да отговори и колко дни община Стара Загора е признала за неработни по обективни причини, с колко дни e просрочено изпълнението на обекта и какъв е размерът на неустойката, която изпълнителят ще заплати на общината. Неколкократно Живко Тодоров обяви, че точният размер на наложените санкции ще бъде публично оповестен.

БСП очаква отоговорите на градоначалника и  за реконструкцията, модернизацията и въвеждането на мерки за енергийна ефективност за сградата на ГПЧЕ „Ромен Ролан” в Стара Загора.