БСП: Едноличната власт в Община Казанлък има застрашителни размери

04.07.2019 г.

"Ще продължат питанията на БСП, тъй като това са въпросите на гражданите на община Казанлък. Те не трябва да стават причина за емоциите, с които  кметът Галина Стоянова подходи към къщата на БСП." Това заявиха на пресконференция  от общинското партийно ръководство. Председателят на общинската структура Румяна Друмева запозна журналистите с хронологията на действията, предприети от нея още на 7 февруари за съхранение и укрепване на къщата на ул. „Христо Ботев“ № 54 – клуб „Дружба”. Още тогава тя се е обърнала към главния архитект и незабавно е стартирала процедурата, която трае около 6 месеца. Друмева, за разлика от нейните предшественици, които само са изпратили писмо до НС на БСП, е предприела всички необходими стъпки по закона за културното наследство, тъй като къщата е културно-историческа ценност от местно значение. Стартирало е и конструктивно обследване, необходимо за проекта и  месец преди действията на кмета историческата  къща е посетена от комисия с представители на Националния институт за недвижимо културно наследство, Министерството на културата, Община Казанлък и др. институции  по инициатива на БСП.

„Нито веднъж Община Казанлък не е направила обструкция или предупреждение към собствениците на имота да предприемат необходими мерки с цел неговото съхранение. Подходили сме отговорно като собственици и не сме искали да се оправдаем, да заметем и да не стопанисваме имота като паметник на културата”, каза Друмева.

 „Кметът Галина Стоянова да спре да се занимава с БСП и със съветниците на БСП, а да започне да си върши дейността, за която е избрана. Тези питания, които са поставени от гражданите на нашата община, искат не само отговор, а и решения. Бяха поставени въпроси за две речни  корита, където имаше наводнения. Към днешна дата действия по почистването им няма, а дъждове продължават”, каза ръководителят на Групата общински съветници Пламен Караджов, който прикани кмета да не прехвърля проблемите си от политическа партия ГЕРБ  върху  гражданите, които не са виновни че питат за своите неволи и тревоги чрез БСП-съветниците.

„Едноличната власт има застрашителни размери в Казанлък. Това е истината. Управлението е еднолично, Общинският съвет  е притурка. В този мандат и в предишния не се приемат други гледни точки,  липсва дебат” коментира и общинският съветник Моника Динева. По думите на зам.-председателя на ОбС на БСП Теодора Иванова  управлението за последните  години е  непрозрачно, на питанията не се отговаря изчерпателно, а информация се отказва на съветниците. „Местните избори чукат на вратата. БСП ще се яви  като сериозна алтернатива,  подготвя своята програма за управление, предстои да издигнем кандидати за кметове на общината, на населените места”, допълни Иванова.