Кандидатът за кмет на БСП проф. Върляков – забравиха, че трябва да служат на хората, а не да ги управляват

20.09.2019

Коалиция "БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” регистрира в Общинската избирателна комисия в Стара Загора пълна листа от 51 кандидати за Общински съвет и кандидата си кмет проф. Иван Върляков.

„Имам принципи: ще служим на хората, няма да управляваме. Нямам врагове, усещам силната подкрепа на партията зад гърба си.“ – това заяви проф. Върляков при представянето на листата, чийто водач е.

В отговор на въпрос за проектите, които трябва да продължат и в следващия мандат, професорът заяви, че „веднъж като си подписал, не можеш да се отказваш с лека ръка. Във всеки проект има нещо добро, въпросът е как се изпълняват“ и припомни времето на Евгений Желев. Според него, ако при Желев е имало такъв финансов поток Стара Загора щеше да е на първо място в страната.

Професорът се обяви за дългосрочен, поне 10-годишен, хоризонт за развитието на Стара Загора и обеща безкомпромисно разпределяне на публичните средства като ефективност и качество. За да има община, трябва да има хора и затова за мен ще бъде показателно, когато младите поискат да дойдат да живеят, работят и да създават семейства в града ни. Смятам че знам, смятам, че мога и има какво да дам. Моят принцип е – „Прогресът, пътят напред винаги е по-лесен чрез сътрудничество, а не чрез конкуренция”.

„Няма развит град без летище и без Университет“, каза още проф. Върляков. Според него местната власт има какво да направи и за двете - за развитието на Тракийския университет и за реализиране на модерен проект за летището.

В кметската кампания проф. Иван Върляков влиза с 20-годишния си опит в местната власт и самоуправление като изпълнителен директор на Регионалната асоциация на общините „Тракия“ и научния си авторитет.

Председателят на БСП в Стара Загора и втора в листата на Коалиция „БСП за България” в местните избори на общината Валентина Бонева, която бе и общински съветник, оцени приключващия мандат като неефективен в няколко посоки. Според нея това е мандат на пропуснати възможности в политиката за хората и социална подкрепа на младите семейства, мандат, разполагащ с големи бюджетни и европейски средства, но оставил още по-големи въпросителни за това дали се харчат качествено и мандат на бързото харчене и на бързите политики - няма дълъг поглед напред. 

„След три мандата управление, ГЕРБ осъзнаха, че социалната политика не се свежда само до ремонти и инфраструктура. Дни преди изборите управляващите и подкрепящите ги заговориха това, за което ние 4 години настояваме и предлагаме да се включи в общинския бюджет“, каза Бонева.

Ангажимент в предизборната кампания на местните социалисти за кмет и бъдещ Общински съвет, ще бъде социалната политика. Те ще настояват за повече обществени обсъждания, за пълна прозрачност при формирането на местния бюджет, както и за по-ефективен контрол върху дейността на общинските предприятия и за постепенно изпълнение на основните комунални дейности от общински дружества на по-ниска цена и с по-високо качество. Новият Общински съвет да излезе от досегашното си подчинено положение спрямо кмета, да има повече чуваемост към предложенията на всяка една група в него и да се вслушва в гласа на гражданите, призовават от БСП – за това ще работят още социалистите.

В Стара Загора Българската социалистическа партия ще участва във формата коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” заедно с коалиционните си партньори – Комунистическата партия на България и ПП „Нова зора”.

Партии и обществени организации обявиха подкрепа за кандидата за кмет, листата за общински съветници и кметове на села - БКП, ПП Движение за радикална промяна „Българската пролет”, ПП „Съюз за Отечеството”, БАС и Отечественият съюз и подписаха  Споразумение за подкрепа.

Партията на българските комунисти обяви подкрепата си за кандидата за кмет и за кандидатите за кметове в селата.

Места за коалиционните партньори:

- 16-то място – Николай Атанасов – председател на областното и общинско ръководство на ПП „Нова зора”;

- 18-то място – Божидар Дяков – представител на Комунистическата партия на България

Гражданска квота:

- на 4-та позиция – Иван Чолаков

- на 20-та позиция – Евгения Драганова

Регистрирани кандидати за кметове на села от името на коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” в 8 села:

- с. Братя Кунчеви - Николай Станчев

- с. Горно Ботево - Георги Георгиев

- с. Загоре - Кольо Динев

- с. Змейово - Руси Русинов

- с. Кирилово - Анелия Желязкова

- с. Малка Верея - Мария Христова Коева

- с. Оряховица - Валентин Спасов Ненов

- с. Хан Аспарухово - Илия Иванов

В три села коалицията ни ще подкрепи независимите кандидати за кметове:

- с. Калояновец - Добри Добрев; 

- с. Еленино - Съби Димов;

- с. Маджерито - Грозданка Димова