Георги Гьоков, водач на листата на „БСП за България“ в Стара Загора: Програмата на БСП е ясна и точна - възстановяване на демокрацията, доверието в институциите и икономиката

18.03.2021 г.

Нови ограничителни мерки влязоха в сила в област Стара Загора, заради висока заболеваемост от Ковид-19. Към момента средната заетост на легловата база в болниците е 74% в областта, според официалната информация. Данните от региона коментира водачът на листата на „БСП за България“ в 27-ми МИР Георги Гьоков по БСТВ: "Всичко това е изключително тревожно, особено в навечерието на изборите. Всички хора от хотелиерството, ресторантьорството и работещите в туризма изказват изключително сериозно притеснение по повод предприеманите мерки. Всички се обединихме около мнението, че едно ново затваряне на заведения, ресторанти, хотели и т.н. ще се отрази много пагубно на бизнеса. По никакъв начин "помощта" от държавата, която ГЕРБ казват, че я има, не помага на бизнеса. Направих изчисление за 6 месеца назад колко са получили хората в този бизнес средно на човек, пада се по около 1 700 лв. за периода, тоест средно по 250 лв. на месец, което е изключително ниско. Медицинските мерки са наложителни, мерките на правителството по никакъв начин не са адекватни", заяви Георги Гьоков.

В предаването „Актуално от деня“ той посочи: „България е на последно място в Европейския съюз по отношение на мерките си за справяне с Корона кризата, въпреки това правителството на Бойко Борисов се хвали, че се справя добре“. Гьоков опроверга това твърдение: "Управляващите се отнасят с пренебрежение към данните, които излизат. Получавам информация, че тези, които са извън ЕС също са по-напред от нас. В доклада пише, че България е на последно място по предоставени помощи на засегнатите бизнеси и че мерките са абсолютно не навреме. В България подпомагането започва чак към края на април и то само за 68 фирми, това е едно нищо, а първите директни плащания към хората започват през януари. Правителството тотално се провали. Много е лесно да се вкарват мерки и да се затварят бизнеси, но трябва да се компенсират тези хора, а това не се случва."

Водачът на Старозагорската листа поясни: „Изборите са след по-малко от три седмици, а първата работа на новия кабинет ще трябва да бъде да отговори на нуждите точно на тези хора, социалната политика реално ще се превърне във водещ елемент за следващото правителство“.

На въпроса какво е включено в програмата на „БСП за България“, Гьоков обясни: "Съставянето на следващия кабинет ще е изключително сложно, ще трябва да се вземат адекватни мерки. Първо ще се тръгне в посока да се започнат директни плащания към хората. Новото правителство трябва да преразгледа административно мерките, да се реализират без толкова дълги обработки. Бюрата по труда изнемогват, хората работят в събота и неделя. Програмата на БСП е ясна и точна, основните цели са възстановяване на демокрацията и доверието в институциите, както и възстановяване на икономиката. Най-големия проблем в България са ниските доходи и демографската криза. Преизчисляване на пенсиите е едно от най-наложителните неща, които трябва дас е случат."