Георги Гьоков, БСП: България е на последно място в ЕС по нива на подкрепа за бизнеси и техните служители

Мар 27, 2021 Новини Избори 0 1241

БСП още в началото на пандемията предложи мерки, които да помогнат на хората, загубили доходите си

България е на последно място в ЕС по нива на подкрепа за бизнеси и техните служители, а сривът в заетостта е сред най-големите в Европа. Нивото на заместване на дохода от държавните мерки в България е едва 60% - най-ниско сред европейските страни,  които в голямата си част покриват между 90% и 100% от заплатите на засегнатите служители. Затова всякакви хвалби на правителството на ГЕРБ и ОП, че са помогнали на хората, са несъстоятелни“, каза Георги Гьоков, водач на листата на „БСП за България“ за Старозагорския избирателен район в предизборен дебат по бТВ Радио.

Той посочи, че БСП още в началото на пандемията е предложила мерки, които да помогнат на хората, загубили доходите си като мярката на предоставяне на месечна минимална работна заплата и дължимите осигуровки на хора в неплатен отпуск заради пандемията. Социалистът също отбеляза,че управляващите не са отредили повече средства в Националния план за действия по заетостта, както са предложили от левицата.

„С тези мерки целяхме да дадем сигурност на хората, останали без доход, и помощта да стигне директно до потърпевшия. За жалост, тогава не срещнахме чуваемост и затова в момента се нареждаме на последните места в Европа по подкрепа за бизнеса и хората“, отчете Гьоков.

По темата с дистанционната работа, Гьоков обясни, че в момента тя не е достатъчно добре регламентирана, което създава проблеми както за бизнеса, така и за работещите от вкъщи. „Трябват законови промени, които отичат промяната в работната среда и организацията на труда, сигурността на работника, включително на трудови злополуки. Много е важно работещите да могат разделят професионалния от личния си живот и да имат възможност да полагат грижи за деца и за възрастни близки, т.е. да им се предостави гъвкавост на работното време“, подчерта кандидат-депутатът от БСП.

По думите на Гьоков хората с уврежданията са най-уязвимата социална група, тъй като те с най-ниски доходи, не ги наемат на работа и не получават адекватно лечение и услуги, съобразени с индивидуалните им потребности.   

„От БСП смятаме, че трябва да им се защитят човешкото достойнство, гражданските им права и интереси. Затова предлагаме държавата да гарантира правото на труд на хора с увреждания по всякакъв начин, включително с програми и мерки в подкрепа на работодатели, наемащи хора с увреждания, чрез създаване на държавни социални  предприятия и закони промени в тази посока. Предлагаме разделяне на медицинската и трудовата експертиза, въвеждане на електронно интегрално здравно досие и намалено ДДС върху лекарствата и медицинските изделия. Необходимо е и до края на следващия мандат социалните разходи да достигнат стойност на преразпределяне от поне 20% от БВП“, каза още Гьоков.

„Промяната може да бъде донеса единствено от БСП, която през годините е показала последователност и се е доказала като алтернатива на сегашното“, каза в заключение Георги Гьоков, призовавайки слушателите на бТВ Радио да гласуват за промяната на 04.04 с бюлетина №4.