БСП-Раднево: Без „Марица изток“ българската икономика ще колабира

В бъдещото правителство към Министерството на енергетиката трябва да бъде разкрит специален ресор и за него да отговаря зам.-министър по проблемите на Минно-енергийния комплекс

Групата на „БСП за България“  в община Раднево излезе с Позиция по повод общата среща на кметовете на общините  Раднево и  Гълъбово, респ. общинските съвети с Агенцията за регионално икономическо  развитие, на тема за рисковете, проблемите и предизвикателствата пред Минно – енергийния комплекс „Марица изток” при реализацията на „Зелената сделка“ на Европейската комисия и плана за възстановяване и устойчивост. 

Съветниците на левицата  Красимир Куртев,  Иван Величков и  Диньо Калинчев  изразиха мнението  и на хората от региона, че без комплекса „Марица изток“ българската икономика ще колабира. Важността му за енергийната и национална сигурност изисква не държавата да отсъства както досега, а заедно с местните власти и всички жители на двете общините да  се направи всичко възможно за запазване на работните места и доходите на хората. Поради това  от БСП-Раднево считат, че след изборите в бъдещото правителство към Министерството на енергетиката трябва да бъде разкрит специален ресор и за него да отговаря зам.-министър по  проблемите на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“. Той да работи в тясно сътрудничество с местната власт в общините, засегнати от реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост и „Зелената сделка“. 

Ето и пълният текст на Позицията на групата общински съветници от Коалиция „БСП за България“  в Общински съвет- Раднево

 

Уважаеми жители на община Раднево,

На 19.10.2021 г. в залата на Общински съвет- Раднево се проведе обща среща между  кметовете на общините Раднево и Гълъбово, респ. общинските съвети  и АРИР. Поводът за нея бяха решения №481 от 30.09.2021 г. на Общински съвет - Раднево и решение №239 от 11.10.2021 г. на Общински съвет - Гълъбово, които чрез изрични декларации изразяват своята тревога и загриженост за това какво очаква Минно-енергийния комплекс при реализацията на националния план за възстановяване и устойчивост, внесен от служебното правителство към Европейската комисия.

Минно-енергийният комплекс „Марица изток“ е  национално богатство, в него са инвестирани милиарди левове, отделяни от държавата в продължение на десетки години, като само за последните 15 години са инвестирани над 1 млрд. евро. Само в ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД, през последните години са инвестирани над милиард евро за съвременни очистващи съоръжения, които задържат 99% от праховите емисии. 

Повече от 60 години икономиката и развитието на  Старозагорски регион се градят около дейностите в комплекса. И днес голяма част от бизнеса в региона е свързан пряко или косвено с него. В комплекса работят над 12 хиляди човека, а обслужващите основната дейност са над 20 хиляди или заедно със семействата си около 122 хиляди. Постъпленията от концесионните такси на Мини „Марица изток“ ЕАД,  както данъците, плащани от работещите в ТЕЦ-те формират гръбнака на общинските бюджети на Раднево и Гълъбово. Без тях нормалната работа на общинските администрации е невъзможна.

Днес Минно-енергийният комплекс „Марица изток“ е заплашен. Ултимативно и против националните интереси и в явен ущърб на жителите на общините Раднево и Гълъбово,  евробюрократите от ЕК без всякаква логика искат предсрочно да закрием въглищната си енергетика. Реализацията на „Зелената сделка“ и Планът за възстановяване и устойчивост при настоящата енергийна, икономическа, здравна и социална криза в национален мащаб ще оставят без работа хиляди миньори и енергетици. Предлаганите в тях мерки и алтернативи са несигурни с неясен и съмнителен ефект и без гаранции за запазването на тези 12 000 устойчиви добре платени квалифицирани работни места. Най-лошото е че при поемането на задължения и подписването на ангажиращи договори не са договорени добри условия не само за индустрията и бизнеса, но и за гражданите. Тревожно е, че „Местните власти са изолирани тотално“ от този процес,  както каза на кметът на Гълъбово г-н Николай Тонев.

Няма как да не споделяме тревогите  на ръководствата на Раднево и Гълъбово, че нашите общини са най-засегнати, а жителите им ще загубят работата и доходите си.  Осъзнавайки, че националните ни интереси стоят над партийните, общинските съветници от “Коалиция БСП за България“ считаме, че всички политически сили трябва да обявим своята  подкрепата за Минно – енергийния комплекс „Марица изток“. За нас  участието  на тази първа по рода си среща между двата общински съвета и ръководствата на двете общини  е израз,  че запазването и гарантирането на работата на комплекса „Марица Изток“ е кауза, която трябва да обединява и привлича всички, които работят за развитието на общината и региона си, независимо от коя партия са. Така трябва да продължим с общи  усилия и занапред.

Настоящата енергийна криза за пореден път доказа, чe без комплексът „Марица изток“ българската икономика ще колабира. Важността му за енергийната и национална сигурност както и проблемите и предизвикателствата, които поставят пред него и Националния план за възстановяване и устойчивост и „Зелената сделка“ изискват не държавата да отсъства както досега, а заедно с местните власти и всички жители на общините Раднево и Гълъбово да направи всичко възможно за запазване на работните места и доходите на хората. Поради това смятаме, че след изборите в бъдещото правителство към Министерството на енергетиката трябва да бъде разкрит специален ресор и за него да отговаря зам.- министър по  проблемите на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“. Той да работи в тясно сътрудничество с общините, засегнати от реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост и „Зелената сделка“.

В бъдещия министерски съвет да има ресорен вицепремиер, който да отговаря за съгласуването на  всички дейности и необходими мерки между отделните министерства по проблемите на преструктурирането на въглищната енергетика.

Изразяваме надежда, че всички бъдещи депутати от 27 МИР в бъдещето 47 НС ще инициират приемането на закон за плавен, устойчив и справедлив енергиен преход, чиято цел е да гарантира запазването на 12 000 устойчиви висококвалифицирани работни места в общините Раднево и Гълъбово.

Това предложение ние направихме и при  обсъждането на „Декларацията в подкрепа на запазването на Мини „Марица изток“ ЕАД и ТЕЦ „Марица изток - 2“ ЕАД на ОбС - Раднево така, както това е направено в Германия.

Бъдещото българско правителство да работи в тясно сътрудничество с Германия, Полша, Чехия, Унгария за съвместни действия по защита на интересите ни.

Бъдещото българското правителство да ангажира целия научен потенциал на България за решения в сферата на очистването на емисиите, за внедряване на технологии, които използват въглищните залежи като суровина не само за производство на енергия на приемлива цена, но и като база за нови производства, които да намалят вредните емисии до степен, че да обезсилят аргументите на радетелите за зелена енергия.

Изразяваме надежда, че останалите политически сили в община Раднево също ще се обявят в подкрепа на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“ и да покажем, че за нас работата в името на просперитета на община Раднево и България е това, което може да ни обедини в критичен момент, какъвто без съмнение е този.

Оставаме с надежда, че разумът ще надделее над политическите ни пристрастия и с общи усилия ще постигнем необходимото, за да запазим работата и доходите на служителите в НАШИЯ МИННО-ЕНЕРГИЕН КОМПЛЕКС „МАРИЦА ИЗТОК“

 Красимир Куртев, Иван Величков и Диньо Калинчев