Цветелина Пенкова в Стара Загора: Енергийният преход зависи от ясна стратегия за реформи

БСП ще настоява решаването на проблема с въглищните централи да се базира на научния подход

Зелената икономика и новите технологии бе темата на срещата в Стара Загора - част от  инициативата на ЕС „Когато младите говорят …#Euphopia”. Домакин бе евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова. В срещата взеха участие и водачът на листата на „БСП за България” Георги Гьоков и част от кандидат-депутатите на левицата.

Акцент в дискусията бяха социалните аспекти на енергийния преход и бъдещето на българската енергетика и конкретно комплекса „Марица изток”. Кандидат-депутатът Георги Господинов изрази позицията на работещите, че „зелената сделка” трябва да стане при ясни критерии и посочи, че от развитието на „Марица изток” зависи бъдещето на четири области и стабилността на българската енергетика.

Георги Гьоков допълни, че БСП ще настоява и занапред решаването на проблема с въглищните централи да се базира на научния подход, а не на различни мнения и екзотични идеи. „Бъдеще без „Марица изток” Стара Загора и съседните области нямат. Крайно време е да се излезе с информация от служебното или следващото правителство кой какви документи е подписвал и какви задължения е поемал, какви са сроковете за „зелената сделка”, категоричен бе той. Гьоков подчерта, че позицията на БСП за бъдещето на комплекса е част от разумните мерки, които партията предлага за първите 100 дни на управление.

Народните представители поставиха и други проблеми за развитието на Старозагорски регион, свързани с икономиката, образованието, трудовата заетост на младите хора.

„Голяма част от финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост, както и финансирането за следващия програмен период, ще бъде с основен фокус „Иновации и технологични проблеми”, каза  Цветелина Пенкова.

Преди дискусията тя е имала среща с ръководствата на държавната топлоцентрала и на „Мини Марица изток”. „Там хората искат да знаят какви са сроковете, каква е държавната стратегия и какво е отношението към тях, за да планират мощностите, които управляват и как да се отнесат към работещите. Трябва да се прецени ще се намаляват ли мощностите, с какво ще бъдат заменени, какво препитание ще се предложи на хората”, каза Пенкова.

Според евродепутатът само ясна стратегия за реформи, ще даде възможност страната ни да получи първоначалните средства по Плана за възстановяване и устойчивост.