Диана Янева, БСП: Ние сме единствената партия, която има готов план за излизане от кризата

05.11.2021 г.

Дияна Янева е учител, зам.-директор на ОУ „Христо Ботев” в гр.Мъглиж.  Председател на общинската организация на БСП-Мъглиж, два мандата общински съветник в Общински съвет-Мъглиж.

-  Как оценявате предложените Мерки на БСП за първите 100 дни на управление в сферата на образованието?

БСП е единствената партия, която влиза в поредната изборна кампания с готов План и мерки за първите 100 дни на управление.

Мерките са с ефект не само върху икономиката. Те засягат целия жизнен стандарт на хората. Образованието е най-важната стъпка на всеки от нас по пътя към успешната реализация в живота. Затова целите, които си поставя БСП и мерките, които предлага са твърде сериозни и значими. Ще спомена само някои от тях:

Сериозно увеличаване на парите за образование. БСП настоява държавното финансиране за образование да се увеличи на 5 % от БВП.

Това ще създаде възможност за значително подобряване на материалната база във всички детски градини и училища. Увеличаване на учителските заплати и поддържане над нивото на средната работна заплата.

Изключително важно за подобряване на качеството на образованието е заявката, която БСП прави за ревизия на учебните планове и особено на учебното съдържание  с приоритет по български език и литература и история и възпитаване в родолюбие.

В условията на пандемия БСП мисли и за обучението на децата от уязвимите групи. Има изготвен  план за работа с тях при обучение в електронна среда, който включва и взаимодействие с институциите при извършване на дейностите свързани с тях.

С тези и още други важни мерки залегнали в приоритетите на БСП в сферата на образованието, учителската професия ще се превърне в уважавана и престижна професия под закрилата на държавата.

-  Кои са разумните, най- неотложни решения за вашия регион?

Мъглиж е малка община с население под 10 000 жители, но това не значи, че е лишена от проблеми.

Лошата инфраструктура засяга всички села и ромски квартали в общината. Сериозен проблем е липсата на пречиствателна станция в общинския център.

Липсата на канализация и честите аварии във водоснабдяването са следващия важен проблем.

Лоша е транспортна връзка с общинския център. Две села, Шаново и Зимница, са оставени вече две години без осигурен обществен транспорт до Мъглиж.

-  Каква е Вашата кауза в тази кампания?
Винаги съм се стремяла да помагам на хората с каквото мога. Ще продължа с още по- голяма енергия да го правя и в кампанията. Потомка съм на тракийски българи от Одринска Тракия. Популяризиране на героичната съдба на тракийци, техните идеали и история - това е моята кауза. Да помним и да предаваме на младото поколение, че тази земя, земята на равна Тракия е била векове наред българска. Там е звучала българска реч и са се леели кръшни хора и звучни тракийски песни. Тази земя е напоена с българска кръв.