Георги Гьоков, БСП: Нужна е лява партия в управлението, за да прекараме хората по-леко през кризите

Социалните мерки, с които всички сега се хвалят, залегнаха в споразумението и се изпълниха благодарение на БСП

„Има няколко причини, поради които целим добро представяне на тези избори. Във време на кризи, едно управление без лява партия, трудно ще прекара хората през зимата. Всички сега, които бяха част от коалицията, се хвалят със социалните придобивки, които получиха българите и социалната програма на правителството. Но ако погледнете програмата им преди изборите, тези социални мерки не фигурират там.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в Стара Загора Георги Гьоков в ефира на Нова телевизия.

По думите му социалните мерки се дължат на правителството, но са залегнали в коалиционното споразумение благодарение на БСП и са се изпълнили отново благодарение на БСП, заради огромния труд и работа, която от левицата са положили.

В предаването “Събуди се“ Гьоков обясни, че е изумен как служебният министър на финансите, който е бивш зам.-министър в редовното управление, сега плаши българския народ с бюджетен дефицит. „Ние изпълнихме мощна социална програма, която струваше 22-23 млрд., но те са съобразени с бюджета, така че пари има. Те ще дойдат от повишена събираемост на данъците и от спиране на кражбите“, категоричен е социалистът и добави, че пари трябва да има не само да се изплатят пенсиите, но и да бъдат увеличени.

„Още от 1-ви януари 2023 г. трябва да се направи преизчисляване и да бъде изравнен коефициентът, за което трябва Народно събрание. Идеята на последното редовно правителство беше от 1-ви октомври пенсиите да бъдат изравнени, за да има справедливост, това ще засегне около 1/3 от българските пенсионери“, заяви Георги Гьоков и обясни, че предложението на левицата е минималната работна заплата да е 850 лв. и да е 50% от средната, въпросът е от кой период да се взема.

„В публичното пространство по време на избори се хвърлят какви ли не информации“, коментира социалистът във връзка с твърденията за бившия шеф на ВМЗ “Сопот“ Иван Иванов. „Представете си, че информацията, която сега се предоставя след време контролните органи установят друго и кажат, че не е вярна. Но приказките вече са хвърлени в публичното пространство и са повлияли на изборните резултати и тогава изборите са манипулирани“, посочи той и допълни: „БСП не е лидерска и еднолична партия, тя съществува от 130 години. БСП остана единствената автентична лява партия в България.“