Позиция на Предизборния щаб на коалиция „БСП за България“ - Стара Загора във връзка с изтеклия запис за купени гласове за местния вот

26.10.2023

„Купуването и продаването на гласове е престъпление!” - с това изречение завършва всеки предизборен агитационен материал в България. Всички участници в изборния процес смело го декларират.

В  медиите обявиха случаи за купуване на гласове „на дребно“ -   чрез схеми с вересии, с покриване на бързи кредити и плащане в натура, с предоставянето на дърва за огрев и т.н.

Това явление толкова е навлязло в изборния процес, че сякаш вече се приема за нещо нормално, привлича все по-малко медиен интерес и за съжаление, като че ли и не стои  първостепенно на вниманието на правозащитните органи.

През последните години делата за такива престъпления се броят на пръстите на една ръка. Прокуратурата и МВР оставят впечатление, че бездействат по отношение на изборната търговия. Това не е пресилено, защото  обществото не е убедено, че е направено всичко възможно за пресичане на изборната  търговия.

Всичко това отвращава гражданите и ги разколебава да гласуват.

Търговията с вот не подминава и Стара Загора, но тук вече става дума за "търговия на едро".

В социалните мрежи, най-напред във Фейсбук страницата на БОЕЦ - България обединена с една цел, се появи запис за мащабно купуване на гласове за една определена листа с кандидати за общински съветници  в  Стара Загора.

От записа става напълно ясно, че вече има купени гласове и че предстои да се „дават“ по нерегламентиран начин и да се купуват още избиратели.

Тази уродлива практика трябва да бъде пресечена! Всички, обединени – общество, институции, органите на реда, участници в изборния процес - не бива да допускаме  нагласяване на изборните резултати  купени гласове - в полза на определени кандидати.

Това неизбежно руши доверието на избирателите в  изборния процес,  българските институции, в следващия общински съвет и кмет на Стара Загора и демотивира хората да гласуват.

Настояваме органите на реда  - МВР, ДАНС и Прокуратурата на Република България, да се самосезират и да предприемат незабавни действия срещу евентуалните извършители на това престъпление „търговия с вот“.

Да се установи и огласи по какъв начин е направен записа, автентичността на гласовете, да се провери истинността на твърденията за купуване на гласове, мащаба на престъплението и се предприемат всички законови действия.

Считаме, че незабавната намеса на МВР, ДАНС и Прокуратурата на Република България  са крайно наложителни!

Призоваваме всички участници в местни избори за община Стара Загора да подкрепят  тази позиция!