Драгомир Стойнев: БСП не предаде избирателите си – каквото обещахме, го изпълнихме

Винаги сме защитавали националния интерес – а в енергетиката той беше да не продаваме ядреното си оборудване, да отложим либерализацията и спрем шоковия скок на цените за домакинствата. БСП е за преразглеждане на Зелената сделка, заяви водачът на „БСП за България” в Стара Загора и Пазарджик

„Превърнахме се в държавата, която не произвежда ядрено оборудване, но за втори път продава ядрено оборудване. Такава държава няма по света. При нас го има, благодарение на ГЕРБ и десните партии, които през годините направиха всичко възможно най-евтиният ядрен проект  на България да не се случи”.

Това заяви водачът на „БСП за България” в Стара Загора и Пазарджик Драгомир Стойнев в предаването „Делници” на Евроком.

Той припомни, че БСП е партията, противопоставила се на решението на управляващите от ГЕРБ, ПП-ДБ  да продадат ядреното оборудване на Украйна. „За нас това е национално предателство. Не знам как Украйна, която е във война, може да строи ядрена централа, а ние да не можем при положение, че имаме площадка, сертифицирана от всички органи”, подчерта Стойнев, който е бивш енергиен министър. 

„БСП винаги сме защитавали националните интереси. Националният интерес е този проект да го има, защото виждаме, че с тази политика на ЕС и част от ЕК за зелената сделка, бъдещето на въглищните централи става все по-трудно. Затова казваме: България има нужда от държавници, от народни представители тук и в ЕП, които да защитават националния интерес и енергийната сигурност на страната”, заяви позицията на социалистите Драгомир Стойнев. 

В разговора за увеличението на цената на еленергията за битовите потребители водачът на „БСП за България” в Стара Загора и Пазарджик подчерта: „Основната причина е, че във Фонда за сигурност на енергийната система липсват средства. А средствата бяха отклонени от финансовия министър Асен Василев. И като няма средства във фонда – за да бъдат компенсирани големите производители, тежестта я отнасят българските граждани”, добави Стойнев.

На второ място той акцентира: „Планираше се още по-голямо увеличение, ако бе приета прословутата либерализация на пазара на еленергия за бита. Тогава наистина цените щяха да хвръкнат нагоре. Аз благодаря на всички политически сили, че застанаха зад БСП. Защото, ние отложихме с една година либерализацията,  докато не изградим ясен модел, конкретни отговорности кой за какво ще отговаря и какви ще са неговите функции в този модел. Тъй като ПП изготвиха един модел, в който никой не знаеше за какво е отговорен”, посочи социалистът.

И се обръщам към хората: Кое е по-важно – в България да влезе един милиард от ЕС сега и цените да хвръкнат с 20 до 30 %? Или да си подредим къщичката, да си подредим системата и тогава. Според нас, по-разумно е второто”, посочи Драгомир Стойнев.

Но, по думите му така е работела сглобката: „Те работеха главно за чужди правителства, главно да се харесат на ЕС, главно да вземат едни пари, а не толкова какво ще се случи с пенсионерите, с хората с увреждания, с младите семейства и децата, с образованието, със здравеопазването”.

В разговора за доверието и предстоящите избори, Стойнев каза: „Хората да преценят кого да подкрепят – партии, които са изпълнили това, което са обещали или партии, предали избирателите си”.

И посочи: „БСП обещахме безплатни детски градини – факт ли са, факт са. Обещахме минималната работна заплата да е 50 % от средната, да има механизъм – факт ли е, факт е. Обещахме 30 % увеличаване на пенсиите, постигнахме го. Обещахме, че ще внесем сигурност и няма да допуснем хаос в енергетиката.

За въглищните централи: „В Стара Загора болката е за комплекса „Марица-изток”.  Българският миньор е честен, достоен човек – той не желае подаяние, да отидеш да му хвърлиш едни пари без да работи, той иска с честен труд да изкарва своята заплата”, каза бившият енергиен министър и добави:

„Аз мога да ги гледам в очите, те помнят, че като министър два пъти им вдигнахме заплатите, вдигнахме цената на въглищата, купихме нови багери, тъй като имаше голяма смъртност”.

Водачът на „БСП за България” в стара Загора и Пазарджик бе категоричен: „БСП настояваме за цялостно предоговаряне на зелената сделка. България спрямо 90-та година е намалила своите въглеродни емисии с 43 %. Германия, Италия, Франция - с по 20 %. Не разбирам тогава, защо трябва да мерим с един аршин от 2018 г. всички отново да намаляват с 40 %. България е дала своя принос. Нека да нямаме изкуствени цели, богатите държави да се крият зад бедните, а да имаме една обща цел”, призова Драгомир Стойнев. И добави:

„Ако искаме планетата да ни е чиста, а това иска всеки един от нас – всички държави трябва да спазват определени правила. Как може най-големите замърсители като Китай, Индия, Турция, Щатите – да не се интересуват от зелената сделка, а ние да спазваме определени правила и после – да искаме да бъдем конкурентни”, реагира бившият енергиен министър.

На второ място той подчерта факта, че цената не енергията, произведена от въглища е скъпа, тъй като има една изкуствена такса върху тази цена от 60 до 100 евро. „Как се определя тази цена – въобще не е на пазарен принцип, а е чисто административно. Все едно, вие да произвеждате домати, аз да произвеждам домати, само че на вас да ви сложим такса от 50 лева върху доматите, и да кажем хайде да се конкурираме”, реагира социалистът.

Стойнев припомни, че БСП е дала негативна оценка на управлението на сглобката и добави:

„Подариха нашето ядрено оборудване на Украйна – нека се знае, това го гласуваха ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. За нас, от БСП - национално престъпление. Казаха, че са вкарали България в Шенген – само, че се оказа полу-Шенген. Обещаха ни една изключително голяма конституционна реформа, която щяла да донесе справедливост за българските граждани и правосъдна система, която да е ефективна. Предупреждавахме от БСП. Такава конституционна реформа направиха, че създадоха пълен хаос в държавата и сега, ако правителството на Димитър Главчев подаде оставка – никой не знае кой ще бъде назначен и как. В правосъдната система стана още по-лошо”, коментира социалистът и заключи: .

„Този парламент не донесе нещо добро за България. Но за Украйна донесе”.