Драгомир Стойнев: Служебният министър на енергетиката няма отговор на въпроса за финансовата стабилност на „Мини Марица-изток“

06.07.2024

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е отложил отговора на актуален въпрос за това какво се случва с нотификацията от страна на Европейската комисия на гласуваните от предишния състав на Народното събрание 250 млн. лева годишно за 4-годишен период, зададен му от Драгомир Стойнев. Това съобщиха от Областния съвет на БСП Стара Загора.

Драгомир Стойнев, който е бивш министър на енергетиката, отново представлява като депутат региона в Народното събрание след последните парламентарни избори. Според него отлагането, означава, че министърът няма отговор, въпреки изключителната му активност в подкрепа на ГЕРБ по време на изборите.

Според БСП подкрепата за ГЕРБ на отминалите парламентарни избори от страна на миньори и синдикати, дава плодове в момента. Преди месец – на 5 юни, на финала на кампанията служебният министър на енергетиката дойде лично в Мини Марица изток, за да гарантира, че докато ЕК се произнесе по решението на Народното събрание за осигуряване на 250 млн. лв. от държавния бюджет годишно за следващите четири години за „Мини Марица-изток“, финансовата им стабилност е гарантирана със 100 млн. лв. кредитна линия от БЕХ и 50 млн. лева заем от търговска банка. Засега в мините са постъпили само 50 млн. лева от заема. Постъпването на останалите 100 млн. лева е под въпрос.

Според официално съобщение на Министерството на енергетиката целесъобразността на изразходването им трябва да бъде обоснована от мините при възникващи нужди.

Пред медиите Стойнев коментира, че миньорите и енергетиците за съжаление са заложници на хаоса и безпомощността в управлението на българската енергетика. Според него „Мини Марица-изток“ са в кризисна ситуация по отношение на изплащане на възнаграждения и финансиране на оперативна дейност, а изходът от кризата зависи от адекватните и професионални действия на политическото ръководство на енергийния сектор.

„Политическия блокаж, пречи да се върви към решаване на проблемите на Маришкия басейн. Необходимо е редовно правителство с много висока експертност в енергетиката и незабавни действия за финансово стабилизиране на мините и за предоговаряне на Зелената сделка на ниво ЕС. Не виждам как това ще стане сега и съм искрено притеснен. Събитията от последните дни показват, че партийният егоизъм надделява над интереса на обществото. Надявам, се миньори, енергетици и синдикати да видят поредния сигнал и да разберат, че решението на техните проблеми не е в досега управляващите.“, каза още Стойнев.