Драгомир Стойнев: Русия е Европа, Европа е и Русия

„Всеки, който се опитвал да пренапише историята е сбъркал”, заяви зам

„Всеки, който се опитвал да пренапише историята е сбъркал”, заяви зам.-председателят на НС на БСП Драгомир Стойнев на митинг по повод  Деня на победата над фашизма в Стара Загора. Според Стойнев преди да се говори за обединена Европа, трябва да се каже, че тя би била невъзможна без волята и силата на съветската армия и нейните съюзници.

„Без 9 май 1945 г. нямаше да има 9 май 1950 г., когато за първи път се говори за обединение на Европа”, заяви Стойнев в словото си пред стотици старозагорци, събрали се край Братската могила в града. Стойнев бе категоричен, че се срамува от българския президент, който не пожела да почете паметта на милионите жертви на войната, както и от десните в парламента, които отказаха да уважат паметта на българските антифашисти.

„Ще кажа нещо, което много български политици не смеят – Русия е част от обединена Европа. Европа е и Русия. И никой няма право отново да разделя българския народ и да забравя паметта на руските войни и българските антифашисти, които дадоха живота си за следващите поколения”, каза още Стойнев.

Стотици старозагорци се включиха в митинг-концерта до Братската могила в града, за да отбележат Деня на победата. На събитието присъства и първият секретар по външнополитическите въпроси в Посолството на РФ у нас Максим Знаменский. Той подчерта, че радикалните прояви и фашистката символика в Европа будят тревога и уроците на историята не трябва да се забравят. „Днес трябва да кажем стоп на възраждащия се неофашизъм, който надига глава и в нашата родина”, призова и депутатът от  БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков, поздравявайки своите съграждани с празника. „В  Русия на 9-ти май няма семейство, няма дом, в който да няма скръб и тъга. Това е празник със сълзи и днешния парад на победата показа, че руският народ е стожер на мира в Европа”, каза областният председател на социалистите Васил Самарски.

В тържеството се включиха още Българският антифашистки съюз, ръководители и членове на „Руски клуб и приятели“, регионалната организация на евреите „Шалом“ и други родолюбиви и леви организации. За пръв път тази година членовете на „Руски клуб и приятели“ проведоха и в Стара Загора популярната в Русия акция „Бессмертный полк“, като носеха снимки на загинали във Втората световна война техни близки. В чест на победата в минутата мълчание знамената бяха сведени на фона на 70 оръдейни салюта. След което в небето над Стара Загора полетяха 70 сини балона. Тържеството завърши с концерт на известната и обичана група „Грамофон”.