БСП-Стара Загора: Политика не се прави със страх, натиск и палежи

Подпалването на шатрата е акт, насочен към всички наши членове и симпатизанти

„Не може да се прави политика под въздействието на страха. Приемам, че този акт е насочен към всички наши членове и симпатизанти. Обезпокоен съм, че се нарушават основни принципи на демокрацията”, заяви д-р Стефан Шишков на пресконференция по повод подпалването на предизборната шатра на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в центъра на Стара Загора. По думите му, ако това не е вандалски акт,  това означава, че изборите са под заплаха.

От БСП съобщиха, че днес сутринта е направен опит да бъде подпалена шатрата. Само благодарение бързата намеса на охранители, пожарът е бил потушен.

„Изразяваме острото си възмущение от това умишлено престъпление. До момента водим спокойно делова и позитивна предизборна кампания. Това, което се случи, е изключително притеснително. Поръчителят на деянието явно цели да ни сплаши”, коментира Валентина Бонева, водач на листата за общински съветници на левицата. Тя заяви категорично, че не приемат политическа кампания, която се основава на страх, натиск или палежи.

Бонева съобщи още, че симпатизант на партията се е оплакал от натиск с анонимно обаждане и рисунки със спрей по стените на дома му.

„Мислех, че отдавна са минали времената на Гочоолу и Дочоолу. Очаквахме сериозен сблъсък на идеи и политики. Това за мен е политически акт, посегателство върху мястото, където БСП води своята кампания”, заяви депутатът Георги Гьоков. Той обясни, че точно заради несправяне с битовата престъпност са поискали оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Старозагорският депутат обаче бе категоричен, че никой не може да сплаши БСП, оцеляла през годините, въпреки репресиите и гоненията на членовете й.

„Това не е хулиганска проява, нито вандалски акт, а организирано, предварително обмислено и извършено престъпление”, категоричен бе Ивелин Иванов, регионален мениджър на охранителна фирма „Технопол”, която охранява обекта. По думите му само намесата на охранителите е спасила шатрата от изгаряне. Инцидентът е станал в 3.50 часа днес. Според него, хората в патрулката, която стояла наблизо, са видели човек с черно облекло, черна маска и черни ръкавици. Той е залял със запалителна течност задната част на шатрата и със запалка е предизвикал огъня. Охранителите, който са били на около 30 метра, хукнали да го гонят, но виждайки пожара, предпочели да го загасят.

Подадена е жалба в полицията, извършен  е оглед на местопроизшествието, разпитани са и охранителите.